Ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του «Δημοκρίτειου»

Ολοκληρώθηκε από το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Παραδόθηκαν πέντε κτήρια συνολικής επιφάνειας περίπου δεκατριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με 630 δωμάτια που φιλοξενούν 700 φοιτητές.
Στα πέντε κτήρια, μετά τις ενεργειακές παρεμβάσεις, που πραγματοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο 2013 έως τον Ιούνιο 2014, η ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε κατά 1-2 βαθμίδες και η εξοικονόμηση ενέργειας έφθασε το 35-40%. Οι εργασίες περιλάμβαναν:
 Εξωτερική θερμομόνωση όψεων και πιλοτών
 Ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες, για ζεστό νερό
 Αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων
 Συστήματα ελέγχου θέρμανσης
 Εγκατάσταση εξοπλισμού μέτρησης και καταγραφής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, θερμοκρασιών και κατανάλωσης νερού
 Εγκατάσταση οθόνης προβολής ενεργειακών δεδομένων στη Φοιτητική λέσχη
 Επιδεικτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη και αυτόνομου Φ/Β στύλου φωτισμού.
Τα ενεργειακά αποτελέσματα, πριν και μετά τις παρεμβάσεις, παρακολουθούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου μέσω μετρητικού εξοπλισμού και αναλύσεων.
Παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας, χάρις στις παραπάνω εργασίες βελτιώθηκαν οι συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης για τους φοιτητές που φιλοξενούνται στις εστίες. Μειώθηκε το λειτουργικό κόστος των κτηρίων για ενεργειακές δαπάνες και βελτιώθηκε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν μέσω του έργου «Ενεργειακή Αποδοτικότητα σε Κοινωνικές Κατοικίες στη Μεσόγειο», στο πλαίσιο του Στρατηγικού έργου MED, στο οποίο μετέχουν 7 Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία, Ισπανία) και 18 εταίροι. Ο συνολικός προϋπολογισμός έργου υπερβαίνει τα 9εκ. ευρώ. Το κόστος δράσεων του Ελληνικού πιλοτικού έργου ανήλθε στις 800.000€ και η ολοκλήρωση του συνδυάσθηκε με μια σειρά από παράλληλες ενέργειες:
 Εγκατάσταση από το Δήμο Κομοτηνής, κάδων ανακύκλωσης στο χώρο των εστιών και ενημέρωση των φοιτητών για τρόπους μείωσης / ανακύκλωσης απορριμμάτων
 Εγκατάσταση, μέσω χορηγίας, μεταλλικών κάδων και παγκακιών στον εξωτερικό χώρο
 Δράσεις ενημέρωσης& ενεργού συμμετοχής των φοιτητών π.χ. ημέρες εθελοντισμού για ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.
Σε σχετική του δήλωση ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης αναφέρει: «Στις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ υλοποιήθηκε ένα έργο υπόδειγμα για το πώς σύγχρονοι τεχνολογικοί φορείς, όπως το ΚΑΠΕ, μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, χαμηλού εισοδήματος, αξιοποιώντας αποτελεσματικά ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα. Συνδυάσαμε με επιτυχία την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των δημοσίων κτηρίων με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων. Και προχωρούμε ένα σημαντικό βήμα παραπέρα. Αξιοποιώντας την εμπειρία της Κομοτηνής το ΚΑΠΕ έχει ξεκινήσει ανάλογη μελέτη, πάλι στη Βόρειο Ελλάδα όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι, λόγω κλίματος, μεγαλύτερες, για την ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!