Ενεργειακοί υαλοπίνακες μέσω του «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η προστασία του περιβάλλοντος που επιτυγχάνεται μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί πλέον μία ολόκληρη «επιστήμη», η οποία έχει βρει εφαρμογή σε πάρα πολλές πτυχές της καθημερινότητας, ενώ γίνεται πράξη μέσα και από προγράμματα όπως το Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον.

Μία από τις λιγότερo γνωστές τέτοιες παρεμβάσεις είναι οι ενεργειακοί υαλοπίνακες, που αποτελούν μία επιλέξιμη δαπάνη στο πλαίσιο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον.

Ο όρος ενεργειακοί υαλοπίνακες χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη μετάφραση του όρου “Energy efficient glass” για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι υαλοπίνακες αυτοί αποτέλεσαν επανάσταση στην τεχνολογία των μονωτικών υλικών γιατί παρουσιάζουν εκπληκτικά μεγαλύτερες επιδόσεις θερμομόνωσης σε σχέση με όλους τους μέχρι τώρα γνωστούς τύπους υαλοπινάκων.

Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά: 220% βελτίωση θερμομόνωσης σε σχέση με τους κοινούς διπλούς υαλοπίνακες και 400% σε σχέση με τους απλούς (μονούς) υαλοπίνακες.

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες έχουν κατ’ αρχήν την ικανότητα να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά. Η δυνατότητα τους αυτή μας βοηθά να διατηρούμε την θερμότητα του σπιτιού μας τον χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι την ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω, εξοικονομώντας ενέργεια (για την θέρμανση ή τον κλιματισμό του χώρου, αντίστοιχα).

Η ιδιότητα τους αυτή λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά ή λιακάδα), όλες τις ώρες (ημέρα και νύχτα), όλες τις ημέρες του χρόνου (χειμώνα – καλοκαίρι), εφόσον όμως δεν εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί και μία κατηγορία ενεργειακών τζαμιών με πρόσθετες επιστρώσεις, ικανές να ελέγξουν και την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στα κτίρια.

Οι δείκτες που πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε ενεργειακούς υαλοπίνακες είναι οι “U Value”, “Solar factor g” και “Light transmission” (LT). Ο δείκτης “U” είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας και η τιμή του πρέπει να ελαχιστοποιείται. Ο δείκτης “Solar g” είναι ο ηλιακός συντελεστής, η τιμή του δείχνει, δηλαδή, το ποσοστό της ηλιακής ροής που περνάει μέσα από το γυαλί, και πρέπει και αυτός να ελαχιστοποιείται στη χώρα μας λόγω των πολύ ζεστών καλοκαιριών. Ο δείκτης “Light Transmission” φανερώνει την οπτική διαπερατότητα, το φως που περνά δηλαδή στο κτίριο και πρέπει η τιμή του να μεγιστοποιείται. Για την καλύτερη δυνατή απόδοση και την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να έχουμε χαμηλούς δείκτες “U” και “g” και υψηλό δείκτη “LT”.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο υαλοπίνακας είναι και ένα πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό, καθώς αποτελείται 60% από χαλαζιακή άμμο, 18% από σόδα, 13% από δολομίτη και μικρά ποσοστά από ασβεστόλιθο, θειικά άλατα και φυσικά οξείδια μετάλλων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση