Ενεργειακοί υαλοπίνακες με το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Γνωρίζετε τι είναι οι ενεργειακοί υαλοπίνακες και πώς μπορείτε να τους αξιοποιήσετε στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ», καθώς αποτελούν μία επιλέξιμη δράση;

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες έχουν χαρακτηριστικά που εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι υαλοπίνακες αυτοί αποτελούν μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της βιομηχανίας μονωτικών υλικών με ασύγκριτα μεγαλύτερες επιδόσεις θερμομόνωσης, σε σχέση με όλους τους άλλους τύπους υαλοπινάκων.

Έτσι, η βελτίωση της θερμομόνωσης που επιτυγχάνουν ξεπερνά το 200%, σε σχέση με τους κοινούς διπλούς υαλοπίνακες και φτάνει έως και το 400% σε σύγκριση με τους μονούς υαλοπίνακες.

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από τη θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά.

Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν να διατηρείται η θερμότητα ενός χώρου εντός τον χειμώνα και το καλοκαίρι κρατούν την ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω, εξοικονομώντας ενέργεια.

Η ιδιότητα τους αυτή λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες, εάν δεν εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Για να μπλοκάρεται και η «εισαγόμενη» ηλιακή ακτινοβολία υπάρχουν ενεργειακοί υαλοπίνακες με πρόσθετες επιστρώσεις, που λειτουργούν και το καλοκαίρι όταν ο ήλιος «χτυπάει» τα τζάμια.

Ούτως ή αλλιώς ο υαλοπίνακας είναι ένα πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό, αποτελούμενο κατά 60% από χαλαζιακή άμμο, 18% από σόδα, 13% από δολομίτη και μικρά ποσοστά από ασβεστόλιθο, φυσικά οξείδια μετάλλων κα.

Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι ο υαλοπίνακας είναι ένα από τα υλικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς για την παραγωγή ενός τετραγωνικού μέτρου του εκπέμπονται 25 κιλά CO2, ενώ από τη χρήση του εξοικονομούνται 91 κιλά CO2 ετησίως.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Ολλανδικού Επιστημονικού Ινστιτούτου ΤΝΟ, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της επαγγελματικής Ένωσης των Ευρωπαίων κατασκευαστών γυαλιού για την οικοδομή, το αυτοκίνητο και τις μεταφορές, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομεί περισσότερο από 3,4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως από την ενέργεια για ψύξη με την αντικατάσταση των απλών τζαμιών και την τοποθέτηση ενεργειακών υαλοπινάκων σε κατοικίες και γραφεία μέχρι το έτος 2020.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση