Ενεργειακός έλεγχος με θερμική κάμερα: Πώς θα εντοπίσετε διαρροές αέρα

Καθώς καλοκαιριάζει και τα κλιματιστικά έχουν αρχίσει σιγά σιγά να δουλεύουν, ίσως αναρωτιέστε γιατί συγκεκριμένα δωμάτια ή περιοχές του σπιτιού σας δεν έχουν ποτέ τη σωστή θερμοκρασία και είναι πάντα πιο ζεστά. Το αντίστοιχο συμβαίνει και το χειμώνα, όπου κάποια δωμάτια είναι πιο κρύα. Πιθανή αιτία της διαφοράς θερμοκρασίας είναι οι διαρροές αέρα που υπάρχουν λόγω κενών και ρωγμών στο κτίριο σας.

Ο ενεργειακός έλεγχος με θερμική κάμερα μπορεί να εντοπίσει άμεσα όλες τις πηγές των διαρροών και να σας εξοικονομήσει χρήματα από τη θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας.

Πιθανά σημεία διαρροής αέρα σε ένα σπίτι

Πιθανά σημεία διαρροής αέρα σε ένα σπίτι

Οι διαρροές αέρα είναι μία από τις πηγές απώλειας ενέργειας στο σπίτι σας με μεγάλη επίπτωση στην ενεργειακή κατανάλωση.

Κι αυτό γιατί:

- Προκαλούν τη διαρροή του κρύου αέρα από τα κλιματιστικά ή του ζεστού αέρα από τα καλοριφέρ στο εξωτερικό περιβάλλον και την εισροή εξωτερικού αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Ξοδεύετε χρήματα για να έχει το σπίτι σας την κατάλληλη θερμοκρασία και αυτή χάνεται και χάνονται μαζί και τα χρήματα σας.
- Δημιουργούν προβλήματα υγρασίας τα οποία μπορεί να βλάψουν την υγεία των ενοίκων και την ανθεκτικότητα του κελύφους του σπιτιού λόγω της διάβρωσης.
- Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης αναγκαστικά λειτουργούν περισσότερη ώρα για να επιτύχουν την επιθυμητή θερμοκρασία το οποίο όχι μόνο αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας (και χρημάτων) αλλά μειώνει και τη διάρκεια ζωής αυτών.

Περνώντας κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο σπίτι σας, μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε που υπάρχουν διαρροές αέρα, αλλά στην πράξη είναι αδύνατο να τις εντοπίσετε μόνοι σας, με απλή παρατήρηση, καθώς δημιουργούνται από ένα ευρύ φάσμα πηγών όπως:

  • Ρωγμές και κενά στους τοίχους, στην οροφή ή στο δάπεδο.
  • Παλιά ή κακής ποιότητας κουφώματα (πόρτες, παράθυρα) ή λόγω της μη σωστής τοποθέτησης αυτών.
  • Οπές για τη καλωδίωση (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές γραμμές) ή κενά γύρω από σωληνώσεις που δεν έχουν σφραγιστεί καλά.
  • Προβλήματα στην ένωση των τοίχων και στην ένωση των τοίχων με την οροφή ή το πάτωμα.
  • Διαρροή από τις εσοχές των φωτιστικών.
  • Διαρροή από την καπνοδόχο του τζακιού ή από πατάρια.

Ο ενεργειακός έλεγχος ενός κτιρίου με θερμοκάμερα μπορεί να εντοπίσει άμεσα και με ακρίβεια όλες τις διαρροές αέρα που υπάρχουν σε ένα σπίτι και να καταγράψει την πορεία της διαρροής από το εσωτερικό του σπιτιού στο εξωτερικό περιβάλλον και το αντίστροφο.

Στην εικόνα μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα φωτογραφίας από θερμοκάμερα που δείχνει πηγές διαρροής αέρα σε ένα σπίτι. Τα σκούρα σημεία δείχνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει είσοδος κρύου αέρα από 1) το παράθυρο, 2) από ένα κενό/σχισμή στον τοίχο και 3) από την ένωση των δύο ορόφων.

Παράδειγμα θερμοφωτογραφίας που δείχνει διαρροές αέρα σε ένα σπίτι

Παράδειγμα θερμοφωτογραφίας που δείχνει διαρροές αέρα σε ένα σπίτι

Αν ξέρετε ακριβώς από που προκαλούνται οι διαρροές, μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες επιδιορθώσεις για να σφραγίσετε αυτά τα σημεία και να εξασφαλίσετε καλύτερες θερμικές συνθήκες, να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα υγρασίας και το σημαντικότερο να κερδίσετε χρήματα από τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης.

Μην προσπαθείτε άσκοπα να βρείτε το σημείο από όπου προκαλείτε η διαρροή και μην ξοδεύετε τα χρήματα σας σε επιδιορθώσεις που δεν λύνουν σίγουρα το πρόβλημα. Επικοινωνήσετε μαζί μας και ένας ενεργειακός επιθεωρητής της energycert χρησιμοποιώντας θερμοκάμερα θα εντοπίσει με μία μόνο επίσκεψη στο σπίτι σας όλα τα κενά που υπάρχουν σε αυτό και θα σας προτείνει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης τους.

Πηγή: energycert.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση