Ενημερωτική εκδήλωση στον Λαγκαδά για τα δηλητηριασμένα δολώματα

Ενημερωτική εκδήλωση στον Λαγκαδά, με αφορμή την 22α Φεβρουαρίου, η οποία έχει οριστεί ως «Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» διοργανώνει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Φεβρουρίου 2024, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου Λαγκαδά.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία κοινή πρακτική στην Ελλάδα, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας από το 1993. Τα δηλητηριασμένα δολώματα, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι ένα έγκλημα που μαστίζει τόσο την άγρια ζωή της χώρας, όσο και τα δεσποζόμενα, τα αδέσποτα και τα ζώα εργασίας: ένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδες ζώα, ενώ έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του ΟΦΥΠΕΚΑ, η θεσμοθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης, αλλά και μία σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Στην εκδήλωση, με σύνθημα «Βάζουμε τέλος στη δηλητηρίαση της ζωής της υπαίθρου», θα παρουσιαστεί η βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, τα σημερινά δεδομένα αναφορικά με τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα, οι δράσεις για την αντιμετώπισή τους, καθώς και η συμβολή του έργου LIFE ARCPROM στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση