Ενιαίο project 2,4 δισ. ευρώ για αιολικά 950 MW στην Κρήτη

Σε ένα ενιαίο σχέδιο φαίνεται πως συνενώθηκαν τα επενδυτικά σχέδια της Τέρνα Ενεργειακή και της Elica (του ομίλου Κοπελούζος) για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανάρτηση που έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ».

Το έργο, σύμφωνα με το Energia.gr, προβλέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW και το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ. Ως ημερομηνία έναρξης του έργου αναφέρεται ο Απρίλιος του 2019.

Τα -αρχικά, όπως αποδείχθηκε- σχέδια των δύο εταιρειών προέβλεπαν την -ξεχωριστή- ανάπτυξη αιολικών πάρκων της τάξεως των 1.000 MW για κάθε εταιρεία.

Στο project προβλέπεται η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με το διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 320 χιλιομέτρων περίπου, που θα ξεκινά από την περιοχή Κορακιά της Κρήτης και θα καταλήγει στην Αττική, στο Κέντρο Υψηλής Τάσης Αχαρνών.

Η εξοικονόμηση στις δαπάνες των καταναλωτών από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς σταδιακά θα αποσυρθούν οι θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (όπου το κόστος ανέρχεται σε 185 ευρώ ανά MWh).

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν περίπου 1.000 άτομα και στη φάση της λειτουργίας 300.

Κρίσιμος παράγοντας για την υλοποίηση του έργου θα είναι και η συμβατότητά του με το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, καθώς και οι τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλωθούν σε τοπικό επίπεδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.