Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα!

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που προειδοποίησε σήμερα ότι ένα ποσοστό άνω του 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, δηλαδή εκτίθεται σε επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επτά εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η μόλυνση απειλεί πιο πολύ τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους»

«Τα τελευταία έξι χρόνια, το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμεινε υψηλό και λίγο πολύ σταθερό, με τις συγκεντρώσεις να σημειώνουν μείωση σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής», αποκαλύπτει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

«Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων», αναφέρει ο ΠΟΥ, με τους αριθμούς να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαν εντοπιστεί σε προ διετίας έκθεση.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους, τόνισε ότι «η μόλυνση του αέρα μάς απειλεί όλους, αλλά πιο πολύ τους πιο φτωχούς και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους».

Όπως ανέφερε, πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθημερινά αναπνέουν φονικές αναθυμιάσεις από φούρνους και ρυπογόνα καύσιμα μέσα στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία της έρευνας

Τα συμπεράσματα αυτά του ΠΟΥ στηρίζονται σε αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα που έγινε σε περισσότερες από 4.300 πόλεις σε 108 χώρες, δηλαδή σε 1.000 περισσότερες πόλεις από αυτές στις οποίες έγινε η αξιολόγηση για την προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις συνέπειες της έκθεσης σε λεπτά σωματίδια, τα οποία διεισδύουν βαθειά στους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος των πνευμόνων.

Την ίδια ώρα, αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα έχουν οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους.

Οι περισσότεροι θάνατοι σε Ασία και Αφρική

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των θανάτων που οφείλονται στην μόλυνση του αέρα σημειώνονται στις χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πιο αυξημένη βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σε αυτές τις περιοχές, η μέση ετήσια ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά συχνά το πενταπλάσιο των ορίων που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα, οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα της Αφρικής και του δυτικού Ειρηνικού.

Θερίζει και η ρύπανση από... νοικοκυριά

Δεν είναι μόνο η ρύπανση από εξωτερικούς παράγοντες που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Περίπου 3 δισ. άνθρωποι αναπνέουν θανατηφόρα αέρια από οικιακά είδη θέρμανσης και μαγειρέματος (σόμπες, τζάκια κτλ). Η ατμοσφαιρική μόλυνση από οικιακούς παράγοντες προκάλεσε περίπου 3,8 εκατ. θανάτους το 2016.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση