Ενοποίηση της καταγραφής των κλιματικών δεδομένων ζητεί η ΕΜΥ

του Θοδωρή Καραουλάνη

Την ενοποίηση των Δικτύων παρατήρησης και καταγραφής των Κλιματικών και Μετεωρολογικών δεδομένων ζητά επισήμως με ανακοίνωσή της η ΕΜΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, να γίνουν οικονομίες κλίμακας με στόχο την ενοποίηση των Δικτύων παρατήρησης και καταγραφής των Κλιματικών και Μετεωρολογικών δεδομένων, ενώ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες θα υπάρξουν μέσω των νέων προγραμμάτων LIFE της ΕΕ για το περιβάλλον, καθώς για τη νέα περίοδο 2014-2020 πρόκειται να διατεθούν συνολικά περί τα 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Και προσθέτει ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω προγραμμάτων και μνημονίων συνεργασίας, επιζητά συνέργειες με τις δημόσιες και ιδιωτικές Υπηρεσίες, την Πανεπιστημιακή και Ερευνητική κοινότητα, με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών κλίματος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η γνωστή σε όλους μας ΕΜΥ, επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο σχεδόν πλήρως το ρεπορτάζ «Χάος και «greek statistics» για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» που δημοσίευσε η Greenagenda πριν από έναν μήνα. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Ο υποδιοικητής της ΕΜΥ μαθηματικός-μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από την πρόβλεψη του καιρού σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προχωρά ακόμη περισσότερο και δίνει στοιχεία που επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση που περιγράψαμε στην καταγραφή κλιματικών δεδομένων της χώρας.

Ο κ. Κολυδάς τονίζει ότι «θα μπορούσαμε πάντως να πετύχουμε εξοικονόμηση δαπανών, αν προχωρούσαμε σε ενοποίηση μετεωρολογικών υπηρεσιών διαφόρων φορέων όπως η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.α». Σήμερα η ΕΜΥ διαθέτει 60 αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς, από τους 140 που είχε παλαιότερα, ενώ συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 3.000 μετεωρολογικοί σταθμοί από διάφορους φορείς, εκ των οποίων οι 1.800 είναι δημοσίου συμφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι συνήθως ιστοί που φέρουν πάνω τους τα μετεωρολογικά όργανα.

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της ΕΜΥ, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι άλλοι φορείς, όταν εγκαθιστούν ένα μετεωρολογικό σταθμό, θα πρέπει να ρωτάνε την ΕΜΥ πού πρέπει στρατηγικά να τον τοποθετήσουν, αλλά αυτό ακόμη δεν συμβαίνει. Ως μία λύση προτείνει να θεσμοθετηθεί ότι για την κυριότητα όλων των μετεωρολογικών σταθμών είναι υπεύθυνη η ΕΜΥ, ώστε να έχει πλέον τον κεντρικό σχεδιασμό, πράγμα που θα επιτρέψει την εξοικονόμηση χρημάτων σε εθνικό επίπεδο. Για να περιγράψει την τραγικότητα της κατάστασης ο κ. Κολυδάς δίνει και ένα εξωφρενικό παράδειγμα, απολύτως δηλωτικού του χάους που επικρατεί: «Υπάρχει πλατεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν τοποθετηθεί επτά μετεωρολογικοί σταθμοί από διαφορετικούς φορείς»!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΕΜΥ στην επίσημη ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας κάνει πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις: «Το κλίμα του πλανήτη μας άλλαζε, αλλάζει και θα αλλάζει. Ζούμε πλέον και θα ζούμε και στο μέλλον σε ένα πιο ζεστό κλίμα, με τις βροχοπτώσεις αλλού να είναι μειωμένες και να προκαλούνται ξηρασίες και αλλού να είναι ακραίες και να έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφικές πλημμύρες. Το κλίμα θα συνεχίσει να αλλάζει κατά τις προσεχείς δεκαετίες, όπως αποτυπώνεται από όλα τα κλιματικά μοντέλα. Τα κράτη και οι λαοί είναι αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ευτυχώς, οι κυβερνήσεις είναι τώρα πλήρως πεπεισμένες για την επιστημονική απόδειξη της κλιματικής αλλαγής και για την ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα.»

Παράλληλα στην επίσημη ανακοίνωση καταγράφονται τα στοιχεία που δείχνουν την ανάγκη άμεσων κινήσεων για την κλιματική αλλαγή: «Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται και συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έφτασαν νέα επίπεδα ρεκόρ το 2015. Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε το συμβολικό φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) στο βόρειο ημισφαίριο την άνοιξη (σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα των 280 ppm), και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για ολόκληρο το 2016. Με δεδομένη τη σχετικά μικρή συνεισφορά της Ευρώπης στο παγκόσμιο ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (9%) και την ακόμη μικρότερη της Ελλάδος (0,3%), η πρόκληση για τη χώρα μας εστιάζεται στη στρατηγική και τα μέτρα για την προσαρμογή από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς».

Και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προχωρά σε προτάσεις για τα απαραίτητα βήματα προς τις πολιτικές ηγεσίες: «Περισσότερη έρευνα και επενδύσεις είναι απαραίτητες για την προώθηση των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Ο σχεδιασμός και η ανοικοδόμηση βιώσιμων πόλεων, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ιδιαίτερα στα κτίρια και η υιοθέτηση των αρχών της «κυκλικής οικονομίας» που θα δίνει έμφαση στην μείωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση, είναι οι βασικές προκλήσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τις αναγκαίες αλλαγές για την αποφυγή των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση