Εντοπίστηκε για πρώτη φορά λεοντόψαρο στο Λασίθι

Ένα επικίνδυνο είδος ψαριού, το λεοντόψαρο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά του νομού Λασιθίου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ενυδρείο Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το λεοντόψαρο που συλλέχθηκε από τον ψαρά Χαρίλαο Φραγκάκη, κατά τη διενέργεια επαγγελματικής αλιείας, έχει μεταφερθεί ζωντανό στις εγκαταστάσεις του.

Το είδος κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στη Μεσόγειο, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, ενώ η πρώτη παρατήρηση στα ελληνικά νερά έγινε στην περιοχή της Ρόδου το καλοκαίρι του 2015 και έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό από το προσωπικό του ΥΣΡ.

Σύμφωνα με το ενυδρείο Κρήτης, «κρίνεται απαραίτητη η προειδοποίηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξαιτίας των δηλητηριωδών του αγκαθιών».

Εκφράζει τέλος τα θερμά του ευχαριστήρια στον Χαρίλαο Φραγκάκη για την άμεση ειδοποίηση, την παροχή πληροφοριών και την άψογη συνεργασία.

Με την ευκαιρία αυτή «παρακαλείται όποιος συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου, να μας ενημερώσει ώστε να προχωρήσουμε στην άμεση περισυλλογή του, τόσο για τον εμπλουτισμό του ενυδρείου Κρήτης όσο και για την ανάγκη περαιτέρω μελέτης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση