Εντυπωσιακά τα πρώτα αποτελέσματα από την ανακύκλωση τηγανελαίων μέσω έξυπνων ΑΤΜ στην Κοζάνη

του Νίκου Αβουκάτου  

Περισσότερα από 800 λίτρα τηγανελαίων συλλέχθηκαν μέσω των έξυπνων ΑΤΜ ανακύκλωσης σε δύο γειτονιές του δήμου Κοζάνης από την αρχή του έτους, στο πλαίσιο του έργου "IN2UCO - Ολοκληρωμένη καινοτόμος πιλοτική διαχείριση τηγανελαίων με τη συμμετοχή πολιτών και μαθητών". Το έργο υλοποιείται από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, τη ΔΙΑΔΥΜΑ και τον δήμο Κοζάνης και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις», στον Άξονα Προτεραιότητας 3: Συμμετοχικότητα Πολιτών: «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» και μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες». Αφορά την ολοκληρωμένη (integrated) και καινοτόμο (innovative) χωριστή συλλογή και διαχείριση των τηγανελαίων - οικιακών αποβλήτων χρησιμοποιημένων βρώσιμων ελαίων και λιπών (Used Cooking Oils - UCOs) με σκοπό την αξιοποίησή τους. Επιπλέον προωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής τηγανελαίων, με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκε πρωτίστως η προμήθεια και εγκατάσταση των ειδικών πράσινων ΑΤΜ συστημάτων συλλογής τηγανελαιών και των ειδικών δοχείων για τη συλλογή τους στις συσκευές αυτές και η παραγωγή του ενημερωτικού φυλλαδίου και του Οδηγού Ανακύκλωσης Τηγανελαίων. Η διανομή των πράσινων δοχείων συλλογής τηγανελαίων αποτελεί κομβική δράση υλοποίησης του έργου, καθώς η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή τους στη δράση είναι απαραίτητα για την επιτυχία του έργου.

Την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου αποδεικνύουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι επιδόσεις του ATM ανακύκλωσης τηγανελαίων.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου πραγματοποιήθηκε πρωτίστως η προμήθεια και εγκατάσταση των ειδικών πράσινων ΑΤΜ συστημάτων συλλογής τηγανελαιών και των ειδικών δοχείων για τη συλλογή τους στις συσκευές αυτές και η παραγωγή του ενημερωτικού φυλλαδίου και του Οδηγού Ανακύκλωσης Τηγανελαίων. Ο συνολικός αριθμός διάθεσης των δοχείων ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 993.

«Η διαδικασία της διανομής των πράσινων δοχείων επιλέχτηκε να γίνεται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Κοινός παρανομαστής όλων των μεθοδολογιών είναι η καταγραφή των ελάχιστων απαιτούμενων στοιχείων που θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διανομή, με στόχο την τεκμηρίωση των δράσεων, αλλά και τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με πολίτες της Κοζάνης, οι οποίοι θα ενημερώνονται για την πορεία του έργου, και ταυτόχρονα θα ανατροφοδοτούν τους εταίρους του έργου με τυχόν προβλήματα που συνάντησαν από τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής», είπε στη Greenagenda.gr ο Βασίλης Παπαθανασίου, διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του δήμου Κοζάνης.

Οι τρόποι που επιλέχθηκαν είναι μέσω:

- Της ενημέρωσης των σχολείων της περιοχής

- Των ανοικτών εκδηλώσεων στις περιοχές τοποθέτησης των συστημάτων και στην κεντρική πλατεία της πόλης της Κοζάνης

- Της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης της «Ημέρα Περιβάλλοντος»

- Του τμήματος Πρασίνου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Κοζάνης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημερώσεις και διανομής δοχείων σε έξι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου διανεμήθηκαν συνολικά 660 δοχεία. Παράλληλα συνεχίζεται η ενημέρωση και η παράδοση δοχείων στα γραφεία του Τμήματος Πρασίνου και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του δήμου Κοζάνης, προς μεμονωμένους πολίτες που δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στη διαλογή στην πηγή των τηγανελαίων μέσω του ειδικού πράσινου ΑΤΜ.

«Από τα γραφεία του δήμου διαμοιράστηκαν 78 πράσινα δοχεία με το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό. Αξιόλογη θεωρείται και η εκούσια μεμονωμένη πρωτοβουλία των πολιτών να προσέλθουν στα γραφεία του Τμήματος Πρασίνου και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του δήμου Κοζάνης για να ενημερωθούν και να παραλάβουν το δοχείο τους, παρόλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προέκυψαν από την πανδημία, γεγονός που επιδεικνύει ότι η δράση κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών (χρησιμότητα), η δημοσιότητα του έργου ήταν επιτυχής και τέλος ότι η χωριστή διαλογή στην πηγή αποτελεί μέρος της κουλτούρας και της καθημερινότητας των πολιτών της Κοζάνης», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.

Για την επέκταση του δικτύου των ειδικών πράσινων ΑΤΜ συστημάτων συλλογής τηγανελαιών ο δήμος Κοζάνης έχει προχωρήσει τις διαδικασίες προμήθειας άλλων πέντε συσκευών για να καλυφθούν σε πρώτη φάση οι ανάγκες της πόλης της Κοζάνης, ενώ προγραμματίζει την επιπλέον κάλυψη περιοχών του δήμου, που στην παρούσα φάση εξυπηρετούνται με τον συμβατικό πορτοκαλί κάδο ανακύκλωσης τηγανελαίων, με την προμήθεια και άλλων συσκευών.

Σημειώνεται, ότι ο δήμος Κοζάνης συνεχίζει τον προγραμματισμό για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας για την Κοζάνη έως το 2030, που αποτυπώνεται στη Διακήρυξη «Κοζάνη 2030 – Μία Πράσινη και Έξυπνη Πόλη».

Πού μπορώ να αφήσω τα τηγανέλαια;

Στο ΑΤΜ ανακύκλωσης τηγανέλαιων μέσα στο ειδικό μπουκάλι των ΑΤΜ.

Χρήσιμες οδηγίες για την αποθήκευση των τηγανέλαιων στο ΑΤΜ ανακύκλωσης τηγανέλαιων

 • Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει.
 • Χρησιμοποιούμε ένα χωνί για να περάσουμε το λάδι στο ειδικό μπουκάλι των ΑΤΜ. Αν χρειαστεί το περνάμε από ένα σουρωτήρι για να το απαλλάξουμε από υπολείμματα τροφών.
 • Κλείνουμε καλά το καπάκι και τοποθετούμε το αυτοκόλλητο με τον κωδικό barcode πάνω του.
 • Μεταφέρουμε το μπουκάλι στο ΑΤΜ και το εισάγουμε στη θυρίδα συλλογής που βρίσκεται στο επάνω μέρος του μηχανήματος (χωρίς σακούλα)
 • Περιμένουμε να μας δώσει το ΑΤΜ από την κάτω θυρίδα το νέο, καθαρό ειδικό μπουκάλι για το επόμενο γέμισμα.
 • Σημαντικό! Δεν χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία.

Το αυτοκόλλητο barcode είναι ένας μοναδικός κωδικός ανά εγγεγραμμένο χρήστη, ο οποίος μας βοηθάει να αποδοθούν οι πόντοι σωστά. Όταν λάβεις την καρτέλα με κωδικούς barcode μην ξεχάσεις να την ενεργοποιήσεις στο λογαριασμό σου, έτσι ώστε να σε αναγνωρίζει το σύστημα.

Να σημειωθεί ότι ο κωδικός barcode δεν είναι απαραίτητος για την ανακύκλωση των τηγανέλαιων, παρά μόνο για τη συλλογή πόντων του χρήστη. Συνεπώς, μπορείς να συμμετέχεις στην ανακύκλωση τηγανέλαιων και χωρίς αυτόν.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τη λανθασμένη διαχείριση των τηγανέλαιων:

 • Θέτει σε κίνδυνο την παραγωγικότητα του εδάφους
 • Απειλεί τη υδρόβια και θαλάσσια ζωή
 • Είναι ένας από τους κύριους παράγοντες ρύπανσης υδάτων
 • Δυσχεραίνει το σύστημα καθαρισμού του νερού στους βιολογικούς καθαρισμούς
 • Αυξάνει το κόστος καθαρισμού του νερού
 • Αυξάνει την πιθανότητα φράξης των αποχετευτικού συστήματος

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού είναι:

 • Η μείωση των αποβλήτων που ρυπαίνουν το νερό
 • Η επαναχρησιμοποίηση του καθαρισμένου νερού
 • Χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας λυμάτων (βιολ. καθαρισμός)
 • Μείωση της επιδείνωσης των αποχετευτικών συστημάτων
 • Μείωση της εξάπλωσης των μικροοργανισμών που είναι επιβλαβείς για την υγεία
 • Μείωση της εξάρτησης για ενέργεια από το εξωτερικό
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση