Εντυπωσιακές εικόνες: Η άμπωτη επανήλθε δριμύτερη στη Θεσσαλονίκη - Διαρκεί όλο και περισσότερο

του Νίκου Αβουκάτου

Ήρθε για να... μείνει το φαινόμενο της άμπωτης στις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου, στη Θεσσαλονίκη. Τις τελευταίες ημέρες η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας, δηλαδή το τράβηγμα των νερών προς τα μέσα, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα για τους περαστικούς.

Στο παράκτιο μέτωπο της Καλαμαριάς όσοι κάνουν τη βόλτα τους σταματούν για να παρακολουθήσουν τις μεγάλες αλλαγές που προκαλεί το φαινόμενο στη μορφολογία της παραλίας.

Η επανεμφάνιση της άμπωτης, δηλαδή η πτώση της στάθμης της θάλασσας λόγω παλιρροϊκών φαινομένων, είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ωστόσο διαπιστώνεται ότι εξελίσσεται πλέον για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.

«Το φαινόμενο που παρατηρούμε είναι εποχιακό και μας εντυπωσιάζει αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να τραβιούνται τα νερά μέσα στη θάλασσα», ανέφερε στη Greenagenda.gr κάτοικος της περιοχής.

Τι είναι η άμπωτη

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται τόσο σε μετεωρολογικές συνθήκες όσο και στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με την πιθανότητα σεισμού και τον κίνδυνο για τσουνάμι.

Η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Παλίρροια, στη κοινή ναυτική γλώσσα ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μιας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών.

Το φαινόμενο της άμπωτης είναι ιδιαίτερα ισχυρό αυτή την περίοδο καθώς η ατμοσφαιρική πίεση είναι ασυνήθιστα υψηλή και τοπικά ξεπερνά τα 1035 hPa (1016 hPa η μέση τιμή της περιόδου 1980-2010) και συνδυάζεται με ένα ελάχιστο αστρονομικής παλίρροιας. Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της στάθμης της θάλασσας οφείλεται στις υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (1 hPa οδηγεί σε μείωση της στάθμης περίπου κατά 1 εκ.), καθώς και στους ισχυρούς βοριάδες που ωθούν θαλάσσιες μάζες μακριά από τις ακτές.

Όταν η άμπωτη αποκαλύπτει σκουπιδότοπους...

Ακόμη πιο εμφανές και συνάμα εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Εκεί, όμως, η εκδήλωση του φαινομένου έφερε στο φως το χρόνιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αφού «αποκάλυψε» δεκάδες πεταμένα ελαστικά, μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια που είχαν απορρίψει στο παρελθόν ασυνείδητοι.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Η άμπωτη αποκάλυψε δεκάδες πεταμένα λάστιχα στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού (φωτο)

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση