Τα lockdown και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, που επιβλήθηκαν πέρυσι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή, αλλά πρόσκαιρη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Χάρη στους περιορισμούς του 2020 λόγω κορωνοϊού, υπήρξε μια εφήμερη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδίως σε μεγάλες μητροπόλεις, επισημαίνει ο WMO σε έκθεση.
Ωστόσο, ταυτόχρονα καταγράφηκε αύξηση ορισμένων ρύπων, επικίνδυνων για την υγεία, οι επιπτώσεις των οποίων στην κλιματική αλλαγή είναι δύσκολο να καθοριστούν.
Ο κορωνοϊός ήταν «ένα απροσδόκητο πείραμα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα» καθώς διαπιστώθηκαν «πρόσκαιρες βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο γ.γ. του WMO, Πέτερι Τάαλας. «Όμως μια πανδημία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια συστηματική δράση για την αντιμετώπιση των κυριότερων παραγόντων που προκαλούν τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή», τόνισε.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδίως τα μικροσωματίδια συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Η έκθεση του WΜO δείχνει ότι σε ορισμένες πόλεις η συγκέντρωση μικροσωματιδίων μειώθηκε κατά έως και 40% κατά τη διάρκεια της καραντίνας, την άνοιξη του 2020, σε σύγκριση με την περίοδο 2015-19. Όμως, όταν άρθηκαν τα μέτρα, οι εκπομπές σωματιδίων αυξήθηκαν και η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε ξανά.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη απ’ όσο δείχνει με την πρώτη ματιά. Μπορεί οι εκπομπές σωματιδίων που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα να μειώθηκαν, όμως η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από «αμμοθύελλες άνευ προηγουμένου και πυρκαγιές που επηρέασαν την ποιότητα του αέρα».
Επίσης, χάρη στην καραντίνα μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν και τα σωματίδια που βοηθούν στην ψύξη της ατμόσφαιρας, όπως εκείνα που περιέχουν θείο, εξήγησε η Οξάνα Ταράσοβα, διευθύντρια του τμήματος Έρευνας του Περιβάλλοντος της Ατμόσφαιρας του WΜO.
Τέλος, ο WΜO παρατήρησε αύξηση της συγκέντρωσης όζοντος, αερίου που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου όταν βρίσκεται στη στρατόσφαιρα αλλά είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Το γεγονός αυτό οφείλεται πιθανότατα στη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου από τις συγκοινωνίες, τα οποία καταστρέφουν το όζον.
Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters