Εντυπωσιακή ανάκαμψη της άγριας ζωής στην Ευρώπη: Αύξηση στους πληθυσμούς λύκων, αρκούδων, θαλασσαετών

Λύκοι, καφέ αρκούδες και θαλασσαετοί είναι μεταξύ των κορυφαίων θηρευτών που παγιώνουν και αυξάνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρακολουθεί την ανάκαμψη ειδών άγριας ζωής.

Σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματική είναι για την ανάκαμψη των ειδών η νομική προστασία, η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και η επανεισαγωγές ειδών, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα στους πληθυσμούς και τη γεωγραφική κατανομή άνω των 50 ειδών άγριας ζωής.

Διαβάστε ακόμη: Τα μισά είδη πτηνών του πλανήτη συρρικνώνονται πληθυσμιακά και ένα στα οκτώ απειλείται με εξαφάνιση

«Η συντριπτική πλειονότητα έχει επανακάμψει χάρη στις ανθρώπινες προσπάθειες», εξηγεί η Λουίζ ΜκΡάι από τη Ζωολογική Εταιρεία Λονδίνου, μία εκ των συντελεστών της έκθεσης European Wildlife Comeback.

«Ως ερευνήτρια που εργάζομαι στην παγκόσμια βιοποικιλότητα και παρακολουθώ τις διεθνείς τάσεις, είναι κάπως θλιβερό να ακούς τα τελευταία στατιστικά, ωστόσο η έκθεση αυτή είναι πραγματικά συναρπαστική, ενθαρρυντική και εμπνέει τους ανθρώπους σαν εμένα να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι κάνουν» σημειώνει.

Ο γκρίζος λύκος ήταν το σαρκοβόρο με τη γρηγορότερη ανάκαμψη. Για αιώνες γινόταν θύμα των ανθρώπων, έως ότου ο πληθυσμός τους κατέγραψε ιστορικό χαμηλό τη δεκαετία το 1970, περιοριζόμενος σε περιοχές της νότιας και βορειοανατολικής Ευρώπης. Από την εισαγωγή νομοθεσίας για την προστασία τους, αλλά και τη μεγαλύτερη ανοχή των κοινοτήτων στη συνύπαρξη μαζί τους, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 1.800%, με 17.000 άτομα να ενδημούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Ως προς τους θαλασσαετούς, υπάρχουν πάνω από 12.500 ζευγάρια στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με αυξανόμενους πληθυσμούς στη δυτική ακτή της Σκωτίας και το Άιλ οφ Γουάιτ. Μεταξύ 1970 και 2018, σημειώθηκε αύξηση κατά 445% στον πληθυσμό τους, κυρίως χάρη στο καθεστώς νομικής προστασίας και την απαγόρευση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων.

Από το 1960 και μετά καταγράφηκε επίσης αύξηση κατά 44% στους πληθυσμούς των καφέ αρκούδων, λόγω της βελτιωμένης νομικής προστασίας τους είδους, αν και το κυνήγι τους κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί, όπως επίσης και η ταραγμένη τους σχέση με τους ανθρώπους.

«Η συνύπαρξη με είδη όπως τα σαρκοφάγα παραμένει πρόκληση, όμως οι νοοτροπίες αλλάζουν - και εμείς ακόμη μαθαίνουμε τρόπους συμβίωσης με τα είδη αυτά» σημειώνει η ΜακΡάι.

Με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι οργανώσεις και οργανισμοί ZSL, BirdLife International και European Bird Census Council, η έκθεση εστίασε στα δεδομένα 24 θηλαστικών, 25 πτηνών και ενός ερπετού. Στην έκθεση δεν περιλήφθηκαν στοιχεία για έντομα ή φυτά, εν μέρει διότι τα διαθέσιμα δεδομένα είναι αρκετά λιγότερα στις μακροπρόθεσμες τάσεις.

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες από Guardian

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση