Εντός Ιουνίου οι περιβαλλοντικοί όροι για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν τη Συμφωνία των Παρισίων και αυτό αποδεικνύει την ισχυρή μας δέσμευση και την αναγνώριση της απόλυτης αναγκαιότητας για άμεση δράση στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, τόσο για τη σημερινή, όσο και για τις μελλοντικές γενιές, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, με θέμα "Κλιματική Αλλαγή: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση", 9 & 10 Ιουνίου, στην πόλη της Καρδίτσας.

«Η χώρα μας είναι από τις πρώτες που αναγνώρισαν τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο κ. Φάμμελος και είπε ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, «προφανώς και δεν μεταβάλλει σε τίποτα την ελληνική θέση. Αντίθετα, ισχυροποιεί τις δράσεις μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση και η χώρα, όπως και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν πιστές στη δέσμευση που έχουν αναλάβει και θα είναι η εμπροσθοφυλακή των παγκόσμιων δράσεων για το κλίμα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τη δράση σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση, αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, «είναι απαραίτητη η κινητοποίηση και η συμμετοχή όλων των φορέων: της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών ομάδων. Και βέβαια η αλλαγή των καθημερινών και παραγωγικών συνηθειών όλων μας».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σωκράτης Φάμελλος ευχήθηκε τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών του συνεδρίου να αποτελέσουν εργαλεία, «ικανά να δώσουν ιδέες για τον περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί σύντομα, όπως είναι για παράδειγμα τα Περιφερειακά Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ο Χωρικός Σχεδιασμός, η Διαχείριση Δασών και η προστασία της Βιοποικιλότητας, η Διαχείριση Υδατικών Πόρων, τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και η αναδιάρθρωση και προσαρμογή του αγροτικού τομέα».

«Ζητήματα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και απαιτούν λύσεις για τη Θεσσαλία», τόνισε και συνέχισε: «Εφόσον συνδέονται με το τοπικό προϊόν και το εισόδημα της περιοχής. Η διαχείριση των υδατικών πόρων πρέπει να αναθεωρηθεί και να διαχειριστούμε τη ζήτηση, να δημιουργήσουμε νέους διαθέσιμους πόρους, να καταγράψουμε τις αντλήσεις και να χρησιμοποιήσουμε όσο νερό χρειαζόμαστε».

«Με την νέα τιμολογιακή πολιτική θα έχουν μέχρι και μηδενικές χρεώσεις οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όσοι έχουν χαμηλή κατανάλωση και σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο διαχείρισης υδατικών πόρων ο κ. Φάμελλος προέβη σε ανακοίνωση για το φράγμα της Μεσοχώρας, έργο κομβικής σημασίας για την περιοχή. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι η απόφαση περιβαλλοντικών όρων για τo υδροηλεκτρικό έργο στην Μεσοχώρα είναι έτοιμη και θα υπογραφεί εντός του Ιουνίου.

Σημείωσε, δε, ότι το έργο είχε δύο σημαντικές ελλείψεις. «Τη σύνδεσή του με την λανθασμένη περιβαλλοντικά εκτροπή του Αχελώου, που είχε απορριφθεί και από το ΣτΕ, και την καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος των κατοίκων που βρίσκονται στη ζώνη πλημμύρισης του έργου», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε πως βασική προϋπόθεση για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου είναι η αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας πριν την περίοδο πλημμύρισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε, λοιπόν, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και τον τοπικό Δήμο, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να πάρουν θέση για το πού θα μετεγκατασταθεί ο οικισμός της Μεσοχώρας, «κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει εδώ και χρόνια», όπως είπε.

«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ και τους περιβαλλοντικούς όρους που θα υπογραφούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, το φράγμα της Μεσοχώρας είναι αποκλειστικά υδροηλεκτρικό έργο και απεμπλέκεται πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου», συνέχισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένη μελέτη που εκπονήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση για να λύσει το ζήτημα της παραμονής ή της μετεγκατάστασης του οικισμού, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού. «Παρότι πολλοί διαχρονικά υποστήριξαν το έργο, στην ουσία κανείς δεν είχε λύσει ούτε το περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπήρχε στο "ευρύτερο σχέδιο Αχελώου", ούτε το κοινωνικό θέμα των κατοίκων του χωριού», σχολίασε.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου, σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσοχώρας, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, με τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό να εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για την θετική εξέλιξη και να δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση θα πάρει θέση και θα καταθέσει την άποψή της την προσεχή εβδομάδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση