Εντός Μαρτίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση

Την κατάθεση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, εντός του Μαρτίου, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει το 80% των αστικών απορριμμάτων που παράγονται, τη στιγμή που ο στόχος για το 2030 είναι να φτάσουμε στο 10%. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλησιάσει πολύ αυτό τον στόχο, σημείωσε ο υπουργός, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Κύριος στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, στον τομέα των αποβλήτων, είναι η χώρα να αποκτήσει μια σύγχρονη διαχείριση, με αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της υγειονομικής ταφής, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εντός Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Σε αυτό «θα δρομολογείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, η θέσπιση συστημάτων εγγυοδοσίας για το PET, το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται πολλά υλικά συσκευασίας - πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούμε για αναψυκτικά, ποτά κ.λπ. - και το αλουμίνιο».

Ακόμη ανέφερε ότι προωθείται η θέσπιση νέων προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, με τη δημιουργία συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για νέα ρεύματα προϊόντων, όπως είναι τα γεωργικά πλαστικά, τα φάρμακα, τα κλωστοϋφαντουργικά, τα στρώματα, τα παιχνίδια, τα είδη αθλητικού εξοπλισμού και άλλα.

Επίσης, ανέφερε, προωθείται η χρήση οικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης, η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και η ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του ΕΟΑΝ.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα να αποσύρει την έγκριση του υπουργείου στο εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο του συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», καθώς, όπως είπε, υπήρξε αρνητική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΟΑΝ.

«Παραιτήθηκαν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από τον ΕΟΑΝ διότι η "Ανταποδοτική" δεν είχε καλύψει τους στόχους επί πολλά έτη» είπε ο κ. Αρσένης, ο οποίος μίλησε για σχέσεις της «Ανταποδοτικής» με το Μαξίμου και τη ΝΔ.

Ο κ. Σκρέκας του απάντησε ότι σύμφωνα με τον ν. 2939/2001 τα επιχειρησιακά σχέδια των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, σαν την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» ή σαν την ΕΑΑ δεν εγκρίνονται από τον υπουργό, αλλά από τον ΕΟΑΝ. «Σύμφωνα με τον νόμο δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης της έγκρισης από τον υπουργό», συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

«Απ' ό,τι γνωρίζω το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ, ενώ ψήφισε θετικά και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, η οποία είναι μέτοχος στο έτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση