Εντός 2019 η παραδοσιακή αλιεία του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά

O Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων κατέθεσε την πρόθεση υποβολής δελτίου στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού σχετικά με την παραδοσιακή αλιεία στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Η υποβολή έγινε σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καθώς και τους επιστημονικούς συνεργάτες κ. Αθανάσιο-Φοίβο Μπέρδο και κ. Μαρί Σιαμπάνη.

Η κατάθεση έγινε σε συνέχεια της σύσκεψης εργασίας που διοργάνωσε τον Νοέμβριο ο ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ στο Αιτωλικό με την συμμετοχή ελεύθερων αλιέων και συνεταιρισμένων ως μια ανάγκη να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά της αλιείας στη λιμνοθάλασσα και να γίνει γνωστή ευρύτερα η περιβαλλοντική και αλιευτική μοναδικότητα της τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια της πρωτοβουλίας μας και πάντα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την κοινωνία των ψαράδων θα προβούμε στην υποβολή του Δελτίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας αφού η πρόθεση υποβολής αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ayla.culture.gr) για την ενημέρωση και άλλων κοινοτήτων τους οποίους αφορά το στοιχείο της κληρονομιάς.

Ο Φορέας Διαχείρισης εκτιμά ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 η παραδοσιακή αλιεία του Εθνικού Πάρκου θα έχει ενταχθεί με ΦΕΚ στα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας με επόμενο στόχο του να ενταχθεί και στη Σύμβαση της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκπέμποντας ένα παγκόσμιο σήμα για την πολιτιστική σημασία της αλιείας στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση