Ενώνουν δυνάμεις ΥΠΕΝ και ΥΠΑΝ για την καταγραφή των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας

Υπεγράφη την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά για την υλοποίηση υψηλής ποιότητας ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Μελέτες πεδίου ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αναμένεται να υλοποιηθούν και να χρηματοδοτηθούν ερευνητικά έργα διάρκειας έως 12 μηνών, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στο ποσό των 330.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Η αξιοποίηση των Ελλήνων επιστημόνων και της έρευνας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης είναι στρατηγική επιλογή. Η σύμπραξη του ΕΛΙΔΕΚ με τον ΟΦΥΠΕΚΑ θα μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις, να καταγράψουμε τα δεδομένα και να προωθήσουμε πολιτικές δράσεις με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και ειδικότερα των ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας. Συμφωνήσαμε επίσης με τον Υφυπουργό κ. Αμυρά να ενισχύσουμε την συνεργασία μας και να διερευνήσουμε πιθανές συνέργειες για την ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην προώθηση αποτελεσματικών λύσεων».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς επισήμανε πως:

«Για να διασώσουμε τα ενδημικά είδη ζώων και φυτών της χώρας πρέπει πρώτα να τα καταγράψουμε. Σε μια εποχή που όλοι αναζητούν και καταφεύγουν σε δεδομένα, δημιουργούμε μια τράπεζα δεδομένων για την οποία θα δουλέψουν Έλληνες επιστήμονες, ενώνοντας δυνάμεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα και προωθώντας από κοινού τη συνεργασία ΟΦΥΠΕΚΑ και ΕΛΙΔΕΚ».

Η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου αναφορικά με τη χθεσινή συμφωνία τόνισε πως:

«Το ΕΛΙΔΕΚ χαίρεται ιδιαίτερα για αυτή τη συνεργασία, η οποία ενισχύει την έρευνα για τη βιοποικιλότητα, ένα θέμα μέγιστης σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας. Ευχαριστούμε τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο Ίδρυμα για να συνεισφέρει στη διαδικασία της αξιολόγησης και παρακολούθησης των έργων. Αναμένουμε με μεγάλη χαρά τα αποτελέσματα της Δράσης αυτής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Κωνσταντίνος Τριάντης ανέφερε τα εξής:

«Στον ΟΦΥΠΕΚΑ από την πρώτη στιγμή εστιάζουμε στην προστασία και την ανάδειξη της ελληνικής Φύσης. Μετά τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, η συνεργασία μας με το ΕΛΙΔΕΚ για την υλοποίηση των μελετών των ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας, είναι ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική γνώση και συνεπώς την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση