«Εν δράσει» Μαζί: Περιβαλλοντική προστασία, βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια και διασωστικές επιδείξεις (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της απαιτούν πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ενημέρωσε τους πολίτες σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Εθελοντισμού από τις 20 έως τις 24 Μαΐου στο Άλσος της Δενδροφυτείας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Υποστήριξης Ομάδων Πολιτικής Προστασίας (ΔΥΟΠΠ). Σύμφωνα με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων περισσότεροι από 1.500 μαθητές και πάνω από 1.000 πολίτες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις «Εν δράσει» Μαζί.

Με σύνθημα «Εν δράσει» Μαζί και τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, όλων των συστημάτων Προσκόπων του δήμου, της ΕΔΟΜΑΚ και της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας «Τα Αρκούδια» οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ενημέρωση για την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματία, ΚΑΡΠΑ, επιδείξεις ρίψης νερού από πυροσβεστικά οχήματα αλλά και να μάθουν τον τρόπο διάσωσης τραυματία με καταρρίχηση.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της καθαριότητας, παρακολούθησαν ειδικά βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια και συμμετείχαν σε πλήθος διασωστικών επιδείξεων.

Στον χώρο των εκδηλώσεων στήθηκαν σκηνές φορέων και υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, συμμετοχικές δράσεις κι ένας πύργος 8 μέτρων μετέτρεψαν το Άλσος σε έναν βιωματικό χώρο εισαγωγής στις αρχές του εθελοντισμού και της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, οι πολίτες έλαβαν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια όπως «φιδάκι μεγάλο στο πάτωμα με ζάρι αφρολέξ», «αγώνας δρόμου-survivor ανακύκλωσης», «παζλ ανακύκλωσης», καθώς και εργαστήρια για τη βιοποικιλότητα, τα απειλούμενα είδη στη φύση, την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία κ.ά.

Ο Ιωάννης Ζαρίφης, αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αγίου Παύλου / Πολιτικής Προστασίας, επισήμανε ότι «βασική επιδίωξή μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών για την ένταξή τους στον εθελοντισμό».

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το περιβάλλον και το πράσινο και ειδικότερα για τα φυτά και τις μέλισσες.

Ο πρώην Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κοκολάκης κατά τη διάρκεια προβολής μιας ταινίας παρουσίασε τα μέτρα πρόληψης για σε περίπτωση σεισμού.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών διαθέτει μεταξύ άλλων δύο πυροσβεστικά οχήματα, δύο βυτιοφόρα μεταφοράς 5 τόνων νερού και 5 οχήματα τύπου 4×4.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ένας γερμανικός ποιμενικός, η Φέλι, η οποία έδειξε τις ικανότητές της στον εντοπισμό αγνοούμενου σε συνθήκες ανοιχτού πεδίου. Μαζί με τον εκπαιδευτή της συμμετείχε στις πενθήμερες εκδηλώσεις για την Πολιτική Προστασία. Η 5χρονη Φέλι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για να λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση ώστε να μπορεί να συνδράμει σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι εκπρόσωποι των εθελοντών αναφέρθηκαν στη σημασία του εθελοντισμού και κάλεσαν τους πολίτες να ενσωματωθούν στις ομάδες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση