Εν μέσω αμφιβολίας η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη

Από χθες Δευτέρα και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα συζητά στη Μαδρίτη μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περίπου 25.000 συμμετέχοντες από σχεδόν 200 χώρες αναλαμβάνουν τη δύσκολη αποστολή να συγκεκριμενοποιήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 που προβλέπει περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι το 2100 κατά 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κατά μόλις 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η διάσκεψη ξεκίνησε εν μέσω διεθνών διαδηλώσεων για την κλιματική κρίση.

Αμφίβολο θεωρείται εάν στη Μαδρίτη επιτευχθεί συμφωνία για ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μόνο μια χούφτα αφρικανικές και ασιατικές χώρες υπόσχονται ότι θα κάνουν περισσότερα για τη προστασία του κλίματος από ό,τι συμφώνησαν πριν από 4 χρόνια στο Παρίσι.

Πόσο πιέζουν τους πολιτικούς οι διαδηλώσεις;

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν οριστικά από την Συμφωνία του Παρισιού, όπως είχε ανακοινώσει μερικά χρόνια νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την εκτίμηση του γερμανού υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που αδιαφορεί για την κλιματική αλλαγή: «Ελπίζουμε η αποχώρηση των ΗΠΑ να είναι προσωρινή. Ας μη γελιόμαστε όμως, οι διαφωνίες για το κλίμα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Από την προεδρία των ΗΠΑ στην ομάδα των 7 και της Σαουδικής Αραβίας στους G20 δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Και η Γερμανία ωστόσο δεν θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα. Ο περιορισμός των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2020 θεωρείται, τουλάχιστον, ουτοπικός. Παράλληλα οι εκπομπές ρύπων από την κυκλοφορία οχημάτων αυξάνονται συνεχώς. Όσο οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα τόσο οι κινητοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο θα συνεχίζονται, λέει η Αν-Κατρίν Σνάιντερ από την Ένωση για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης: «Είναι καθοριστική η πίεση των διαδηλώσεων, όπως αυτές που διεξάγονται κάθε Παρασκευή. Θα δούμε ωστόσο οι κινητοποιήσεις αρκούν για να λάβουν οι πολιτικοί τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση