Εξερευνώντας το άγνωστο Αιγαίο

του Νίκου Αβουκάτου

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που απαρτίζεται από 71 ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές, υλοποιεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ένα πολυεπίπεδο έργο περιβαλλοντικής έρευνας και προστασίας το οποίο καλύπτει πολλές περιοχές του Αιγαίου και της ΒΑ Μεσογείου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι ερευνητικές ομάδες επικεντρώνονται στη βόρεια Δωδεκάνησο και τη βορειοανατολική πλευρά του Αιγαίου, όπου υπάρχει ένα ανεξερεύνητο πεδίο με πλούσια βιοποικιλότητα και ανάγκη άμεσης διαχείρισης και προστασίας της.

Οι δράσεις επικεντρώνονται στην έρευνα των θαλάσσιων θηλαστικών και των ιχθυαποθεμάτων με τα οποία αυτά τρέφονται, τη χαρτογράφηση των θαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας και των κοραλιογενών υφάλων, καθώς επίσης για την έρευνα και προστασία χερσαίων ειδών, όπως το Χρυσό Τσακάλι και ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας. Παράλληλα, όπως λέει στη Greenagenda.gr η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου, εφαρμόζονται διάφορες πειραματικές πρακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης στις βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης έρευνας γίνονται αρκετές παράλληλες ενημερωτικές δράσεις για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των επισκεπτών στην προστασία του περιβάλλοντος, την καταγραφή αλλά και την ανάδειξη διαφόρων προβλημάτων.

Αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, η έρευνα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική. «Μέσα από το δίκτυο του Ινστιτούτου, απευθυνόμαστε σε διάφορα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και προσκαλούμε τους ενδιαφερόμενους ή τους ενημερώνουμε για το ερευνητικό πεδίο του Αιγαίου. Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται για διάστημα από 3 μήνες έως και 3 χρόνια και συμμετέχοντας στην έρευνα του Αρχιπελάγους, μπορούν παράλληλα να συλλέγουν στοιχεία για τη μεταπτυχιακή ή προπτυχιακή έρευνά τους. Είναι ένας τόπος με σημαντικό ενδιαφέρον και αποτελεί για πολλούς ξεχωριστή πρόκληση», λέει η κα. Μήλιου.

Πέρα από το σημαντικό έργο που υλοποιείται για την προστασία του περιβάλλοντος, η δραστηριότητα αυτή έχει παράλληλα και οικονομικά οφέλη από την παραμονή των ερευνητικών ομάδων, χειμώνα – καλοκαίρι, στα διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση