Εξοικονομώ κατ' οίκον: Περισσότερα χρήματα για παρεμβάσεις στα σπίτια

Aυξάνονται από 155 εκατ. ευρώ σε 307 εκατ. ευρώ οι απευθείας ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ενώ το ποσό που προβλέπεται για το Ταμείο του προγράμματος (κλάδος δανειοδοτήσεων σε συνεργασία με τις τράπεζες) παραμένει αμετάβλητο στο ύψος των 241 εκατ. ευρώ. Αυτό ορίζεται στην ΚΥΑ για την «Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Σύστασης Ταμείου Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) με την επωνυμία ''ΤΑΜΕΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ'' και άμεση ενίσχυση παρεμβάσεων για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης οικιών».

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ και το ΥΠΕΚΑ, η απόφαση αυτή ελήφθη για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τις απευθείας ενισχύσεις και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία το προγράμματος σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και η ενίσχυση των παρεμβάσεων στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των οικιών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης των Νοικοκυριών, συνολικού ύψους 307 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τα επί μέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα ως ακολούθως:

  • ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης άξονας προτεραιότητας 7: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» με 68.000.000 ευρώ. Αρχικός Π/Υ 12.000.000 ευρώ.
  • ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης άξονας προτεραιότητας 8: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» με 23.000.000 ευρώ. Αρχικός Π/Υ 5.000.000 ευρώ.
  • ΠΕΠ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου, άξονας προτεραιότητας 5: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» με 18.600.000 ευρώ. Αρχικός Π/Υ 9.000.000 ευρώ.
  • ΠΕΠ Αττικής άξονας προτεραιότητας 1: «Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας - Ενέργειας στην Περιφέρεια Αττικής» με 34.000.000 ευρώ.
  • ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου άξονας προτεραιότητας 3: «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» με 2.600.000 ευρώ. Αρχικός Π/Υ 2.000.000 ευρώ.
  • ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» άξονας προτεραιότητας 4 «Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας» με 161.000.000 ευρώ. Αρχικός Π/Υ 93.000.000 ευρώ.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε: «Με την απόφασή μας ενισχύουμε σημαντικά τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση των κτηρίων, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε και τον κλάδο της οικοδομής. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας, στοχεύουμε στην αναζωογόνηση, αλλά και στην αλλαγή της δομής του κατασκευαστικού τομέα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στηρίζοντας επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας σε ένα χειμαζόμενο κλάδο. Αυτό χρειαζόμαστε για να βγούμε σταδιακά από την κρίση και να στρέψουμε τη χώρα μας σε μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!