Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στα θερμοκήπια μέσω αβαθούς γεωθερμίας

Προτάσεις και λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, την κατανάλωση νερού, αλλά και στο αποτύπωμα του άνθρακα για το παραγόμενο προϊόν παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας για την «Καινοτομία Διαχείρισης Κλιματικής Αλλαγής και της Κυκλικής Οικονομίας» στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Μιλώντας στο «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο Διευθυντής του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος ΚΤΕ/Θ και του Εργαστήριου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» του ΤΕΙ Θεσσαλίας Αλεξ. Παπαχατζής, τόνισε ότι μέσω των γεωθερμικών θερμοκηπίων έχει επιτευχθεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων εξοικονόμηση ενέργειας από 60% – 70%, νερού σε ποσοστό μέχρι και 100% και πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής σε σχέση με τα συμβατικά θερμοκήπια.

Η αβαθής γεωθερμία σε ένα γεωθερμικό θερμοκήπιο μπορεί να δώσει μέχρι 35 τόνους ντομάτα το χρόνο, ενώ σε ένα συμβατικό θερμοκήπιο η παραγωγή το χρόνο κυμαίνεται από 5 – 15 τόνους, επεσήμανε ο κ. Παπαχατζής και πρόσθεσε ότι η συνολική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα φτάνει σε ποσοστό 45% σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή. Παράλληλα με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων στο θερμοκήπιο καταπολεμιούνται και οι ασθένειες στα φυτά με αποτέλεσμα να προκύπτουν ποιοτικά και απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα αγροτικά προϊόντα.
Οι συγκεκριμένες μέθοδοι παραγωγής, όπως ανέφερε ο κ. Παπαχατζής, ο οποίος είναι και Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ Adapt2Change, εφαρμόζονται στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και μπορούν να ενταχθούν και στα νέα σχέδια βελτίωσης που θα καταθέσουν αγρότες και παραγωγοί.

Στο πρώτο τμήμα της ημερίδας που αφορούσε την κλιματική αλλαγή, έγιναν παρουσιάσεις για την καινοτομία ελέγχου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στην γεωργική παραγωγή ενσωματώνοντας τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Δράσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο οικονομικά βιώσιμης γεωργίας, επιλεγμένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά προτάθηκαν ως εναλλακτικές καλλιέργειες, φιλικές προς το περιβάλλον.
Στο δεύτερο τμήμα της ημερίδας αφορούσε την κυκλική οικονομία και τις παραμέτρους ωριμότητας καινοτομίας που πρέπει να ελέγχονται σε αυτή κατά την υλοποίηση αναπτυξιακών επιχειρηματικών πλάνων όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή και σε αστικά κέντρα που μορφοποιούνται σε έξυπνες πόλεις. Έτσι, ως βασικοί πυλώνες της κυκλικής οικονομίας αναλύονται το νερό, η γεωργική παραγωγή, η διατροφή, η προστασία από επιδημιολογικής αξίας επιβλαβείς οργανισμούς και η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση