Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου, στο πλαίσιο της δράσης που έχει αναλάβει με στόχο την ουσιαστική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στη Σίφνο, συνεργάστηκε με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του νησιού και υλοποίησε δράσεις ευαισθητοποίησης και προβληματισμού γύρω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και τους υπόλοιπους στόχους της για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Σίφνου.
Η δράση για την ουσιαστική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στο νησί, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 με πολύ θετικά πρώτα αποτελέσματα κυρίως ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι φαίνεται να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τις συγκλονιστικά αρνητικές επιπτώσεις που υπάρχουν από το πλαστικό που καταλήγει στη θάλασσα.
Δεδομένου ότι η καθαρή θάλασσα και η καθαριότητα του περιβάλλοντος, γενικότερα, είναι από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της Σίφνου, που αποτελεί και το κυριότερο εισόδημα για τις περισσότερες οικογένειες του νησιού, θεωρήθηκε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συστηματική επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών με σκοπό τη συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης και της τεράστιας σημασίας των μικρών καθημερινών πράξεων και συνηθειών μας.
Έτσι, με την αρωγή των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων μας, η ΣΕΣ συνδιοργάνωσε εκπαιδευτικές δράσεις με αφετηρία την παρουσίασή της στα σχολεία το διάστημα από τις 16 έως τις 26 Φεβρουαρίου και με την προσφορά της υφασμάτινης τσάντας της ΣΕΣ σε όλους τους μαθητές του νησιού και την ενημέρωση γύρω από αυτήν.
Στις συνολικά δώδεκα παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δυο Νηπιαγωγεία, στο Δημοτικό Σχολείο, στο Γυμνάσιο-Λύκειο και στο ΕΠΑΛ Σίφνου, οι εκπρόσωποι της ΣΕΣ εντυπωσιάστηκαν από το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο νοοτροπίας και γνώσεων των μαθητών σχετικά με τη σημασία της φροντίδας για το περιβάλλον, της ατομικής ευθύνης στην πρόληψη, και της σπουδαιότητας της συλλογικής δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας της Σίφνου. Παράλληλα, η υποδοχή από τους δασκάλους και τους μαθητές τους υπήρξε ζεστή και ενθουσιώδης, γεγονός που δίνει ιδιαίτερα αισιόδοξες προοπτικές στο όλο εγχείρημα.
Οι συγκεκριμένες δράσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 και 20 Μαρτίου (ημέρα της γης) με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις όπως έκθεση των τσαντών που θα έχουν φτιάξει τα παιδιά με ζωγραφική, κολάζ, κέντημα κλπ, καθώς και με σχετικά τραγούδια, βίντεο, φωτογραφίες, αφίσσες, παιχνίδια, κατασκευές κλπ. που θα έχουν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί με τα παιδιά.