Εξωτερική θερμοπρόσοψη με το νέο «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η εγκατάσταση εξωτερικής θερμοπρόσοψης στις κατοικίες εντός αστικών κέντρων ίσως ακούγεται ως μία περιττή και δαπανηρή εργασία, αλλά η χρησιμότητα της είναι αναμφισβήτητη και μπορεί να επιδοτηθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος όπως το νέο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον.

Η γενική αρχή στην οποία υπακούει η αναγκαιότητα τοποθέτησης εξωτερικής θερμοπρόσοψης είναι ότι οι όσο το δυνατόν μικρότερες θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα στο εσωτερικό περιβάλλον και την εσωτερική πλευρά του τοίχου της περιμέτρου του σπιτιού εξασφαλίζουν ένα άνετο περιβάλλον διαβίωσης και βέβαια εξοικονόμηση ενέργειας.

Με την εξωτερική θερμοπρόσοψη μειώνονται δραματικά οι δαπάνες θέρμανσης και ψύξης (έως και 50%) στις νέες οικοδομές, σε σχέση με τη συμβατική μόνωση, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει και το 100% σε παλιές αμόνωτες οικοδομές.

Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης μίας κατοικίας δουλεύουν λιγότερο χρόνο για το επιθυμητό αποτέλεσμα και το διατηρούν για περισσότερη ώρα (εξάλειψη θερμοκρασιακών απωλειών).

Στο πλαίσιο αυτό, το κόστος εφαρμογής μιας θερμοπρόσοψης έχει υπολογιστεί πως αποσβένεται σε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της είναι:

⦁ Ολοκληρωμένη θερμομόνωση χωρίς να δημιουργούνται θερμογέφυρες στα στοιχεία του κτηρίου από σκυρόδεμα πχ δοκάρια, κολώνες κλπ.
⦁ Προστατεύει τις επιφάνειες των τοίχων από υγρασίες, διότι δεν δημιουργούνται συνθήκες υγροποίησης υδρατμών στο εσωτερικό του κτηρίου ή μέσα στον τοίχο.
⦁ Δημιουργείται μεγάλη θερμοχωρητικότητα στις επιφάνειες των τοίχων, η οποία συσσωρεύεται και επανακτινοβολεί στο εσωτερικό του κτηρίου, εντείνοντας το φαινόμενο των θερμικών νησίδων στην πόλη.
⦁ Επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου και δε μειώνει το εμβαδόν του, δεδομένου ότι επιτρέπει την τοποθέτηση της θερμοπρόσοψης εκτός του εμβαδού της επιτρεπόμενης προς ανέγερση επιφάνειας
⦁ Μειώνει το κόστος συντήρησης του κτιρίου και προστατεύει τα στοιχεία του σκυροδέματος του κτηρίου από ρηγματώσεις.

Η εξωτερική θερμοπρόσοψη αναβαθμίζει και την υποχρεωτική πλέον ενεργειακή ταυτότητα του κτηρίου άρα και την αξία του.

Βάσει του νέου ΚΕΝΑΚ η ενεργειακή ταυτότητα μίας κατοικίας με σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης βαθμολογείται υψηλότερα από ένα κτήριο με παραδοσιακή μόνωση τοιχοποιίας.

Επομένως, το κτίριο με εξωτερική θερμοπρόσοψη αποκτά υψηλότερη αξία πώλησης ή μίσθωσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

 1. Νικόλας Γκιώνης 15 Φεβρουαρίου, 2019 at 12:21 Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  ενδιαφέρομαι για θερμοπρόσοψη με το πρόγραμμα εξοικονομώ για κατοικία στον Άγιο Δημήτριο Αττικής .
  Βάση της ιστοσελίδας ναλαμβάνετε τέτοιες εργασίες οπότε θα ήθελα να διερευνήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας μας.Θα ήθελα λοιπόν να επικοινωνήσουμε στο τηλ. 6397448590 για περισσότερες πληροφορίες.
  Με εκτίμηση,
  Νικόλας Γκιώνης

Αφήστε μια απάντηση