ΕΟΑΝ: 95 δράσεις πανελλαδικά για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Με κοινό σύνθημα “Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα”, δημόσιες αρχές, δήμοι, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συμμετέχουν στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους, που λαμβάνει χώρα από 19 έως 27 Νοεμβρίου ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που καταχωρούνται και υλοποιούνται μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας European Week for Waste Reduction (EWWR): www.ewwr.eu.

Οι συμμετέχοντες διοργανώνουν ημερίδες, εκθέσεις, διαγωνισμούς, ενημερώσεις και δρώμενα που εστιάζουν στο τρίπτυχο “Mείωση, Eπαναχρησιμοποίηση, Aνακύκλωση», (3Rs=Reduce, Reuse, Recycle).

Στο διάστημα μεταξύ 19 έως 27 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν πανελλαδικά 95 δράσεις για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων στα πλαίσια της Βιώσιμης Κυκλικής Οικονομίας, όπως αναφέρονται συγκεντρωτικά παρακάτω: 25 ΟΤΑ (Δήμοι), ΦΟΣΔΑ, Διαδημοτικές Επιχειρήσεις 6 Περιβαλλοντικές Ενώσεις και ΜΚΟ 2 Επιχειρήσεις 4 Ομάδες Πολιτών 58 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από τα οποία 35 είναι τα σχολεία που οργάνωσε η Β’θμια Εκπαιδευτική Δ/νση του Ν. Λαρίσης.

Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία:

  • να συλλέξουν και να χαρίσουν ή ανταλλάξουν ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση
  • να μεταποιήσουν τα ρούχα τους με την αρωγή εθελοντριών μοδιστρών
  • να επαναχρησιμοποιήσουν υφάσματα για να δημιουργήσουν νέα χρηστικά αντικείμενα, όπως Χριστουγεννιάτικα στολίδια και περιτυλίγματα για δώρα, πάνινες τσάντες, κ.ά.
  • να συμμετέχουν σε διαδραστικές εκδηλώσεις και βιωματικά σεμινάρια
  • να συλλέξουν άχρηστα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα προς ανακύκλωση με τη συνδρομή των Δήμων σε συνεργασία με τις πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο, όπως η RECYCOM και η EASTWEST
  • να ενημερωθούν για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς έως 31.12.2023 υπάρχει η υποχρέωση λειτουργίας Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισής τους
  • να μάθουν για την παραγωγή του μαλλιού από πρόβατα ως βιώσιμο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν, αλλά και την επαναχρησιμοποίησή του από παλιά ρούχα με τη βοήθεια της μικροπλεκτικής
  • να συμμετέχουν σε ημερίδες και εκδηλώσεις με θέμα τη διαχείριση των Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων την εποχή της κυκλικής οικονομίας

Ο σκοπός όλων των δράσεων και εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της Πρόληψης, της Επαναχρησιμοποίησης και της Ανακύκλωσης, στα πλαίσιο της βιώσιμης Κυκλικής Οικονομίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση