Εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ecolabel, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Λουλούδι

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ecolabel (Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα). Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα είναι ένα εθελοντικό πιστοποιητικό περιβαλλοντικών επιδόσεων, που απονέμεται σε προϊόντα και υπηρεσίες. Για να απονεμηθεί το σήμα, τα αγαθά πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα προσδιορισμένα κριτήρια, ανάλογα με την ομάδα, στην οποία ανήκουν τα προϊόντα και τα οποία διασφαλίζουν ότι μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πολύ συχνά, το σήμα αυτό το αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Λουλούδι.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, που φέρουν το οικολογικό σήμα της Ε.Ε., επομένως, μας προστατεύει και από το «πράσινο ξέπλυμα», από την παραγωγή έως τη χρήση και τη διάθεσή τους, έχουν αξιολογηθεί ότι μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Τα επιστημονικά κριτήρια αναπτύσσονται, με διαφανή τρόπο, με τη συμμετοχή επιστημόνων, Μ.Κ.Ο. και ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να προβαίνουν σε περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιλογές. Επιπλέον, το οικολογικό σήμα της Ε.Ε. απονέμεται από ανεξάρτητους τρίτους οργανισμούς.

Σήμερα, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, περίπου 80.000 προϊόντα και υπηρεσίες φέρουν το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα, στην αγορά της Ε.Ε. Το σήμα αυτό μπορούμε να το βρούμε σε χρώματα και βερνίκια, σε έπιπλα, σε σκληρές επενδύσεις πατωμάτων, σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, σε φωτοτυπικό χαρτί, σε απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού, σε βελτιωτικά εδάφους, σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε λιπαντικά, σε οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, σε οικιακό φωτισμό, σε ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, σε στρώματα, σε χαρτιά υγείας και κουζίνας, σε τηλεοράσεις και σε τουριστικά καταλύματα.

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, είναι αλήθεια ότι το Ευρωπαϊκό Λουλούδι μάς σώζει από πολλή ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου, όταν κάνουμε τα ψώνια μας. Με μια ματιά, μπορούμε να καταλάβουμε ότι αγοράζουμε ένα αξιόπιστο και φιλικό στο περιβάλλον αγαθό.

Τα κριτήρια για την απονομή του σήματος αυτού στα καλλυντικά αυστηροποιήθηκαν και επίσης θα εκδοθούν κριτήρια για την απονομή του σε προϊόντα περιποίησης ζώων. Δηλαδή:

  • Μέχρι σήμερα τα κριτήρια αφορούσαν μόνο τα καλλυντικά που «ξεβγάζουμε», όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν κ.λπ. Τώρα τα κριτήρια, θα εφαρμόζονται, σε όλα τα καλλυντικά, όπως κρέμες σώματος, αντιηλιακά κ.λπ.
  • Η νέα κατηγορία αγαθών, με ecolabel, που προορίζεται για την περιποίηση των ζώων θα δώσει στους ιδιοκτήτες τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί, σε ζώα.
  • Στην Ευρωπαϊκή Αγορά, σήμερα, 3 στα 4 προϊόντα προσωπικής υγιεινής φέρουν κάποιο πράσινο ισχυρισμό, ή κάποια πράσινη σήμανση. Όμως, πολλά από αυτά είναι είτε ατεκμηρίωτα, είτε παραπλανητικά. Από τώρα και στο εξής, τρίτος ανεξάρτητος φορέας θα πιστοποιεί και θα αποδεικνύει ότι το προϊόν είναι πράγματι βιώσιμο και ανταποκρίνεται, σε όσα ισχυρίζεται ο κατασκευαστής του.

Το επόμενο εξάμηνο Σεπτέμβριος 2021-Μάρτιος 2022 παρά την πανδημία και το Brexit, τα αγαθά που κυκλοφορούν, στην Ε.Ε., με το Ευρωπαϊκό Λουλούδι αυξήθηκαν κατά 3% (2.275 προϊόντα). Ευχόμαστε στις 14 Οκτωβρίου του 2022 να γιορτάσουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση