Ξεπέρασε την πυρηνική ενέργεια η αιολική στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, διαθέτοντας παράλληλα πλέον τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες παγκόσμιας κατανάλωσης, σύμφωνα στοιχεία που παρουσιάζει έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), με έδρα τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συμβουλίου για το 2015, υπάρχουν εγκατεστημένα 432,42 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, μετά την προσθήκη 63 γιγαβάτ κατά το περασμένο έτος, 17 παραπάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Συγκριτικά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, το 2015 υπήρχαν 382,55 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε πυρηνικούς αντιδραστήρες σε όλο τον πλανήτη. Τα στοιχεία των δύο θεσμικών οργάνων επιβεβαιώνουν ότι η ενέργεια από τον άνεμο είναι πλέον η κορυφαία επιλογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Μεταξύ των χωρών που κινούνται πιο αποφασιστικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της αιολικής ενέργειας, η Κίνα διαθέτει τις περισσότερες μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας σε λειτουργία, αντιπροσωπεύοντας το 33 τοις εκατό όλων των αιολικών εγκαταστάσεων στον κόσμο.
Η Κίνα είναι επίσης πλέον πρώτη στη συνολική εγκατεστημένη δυνατότητα αιολικής παραγωγής ενέργειας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την ΕΕ στο σύνολό της.
Την Κίνα ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ινδία και η Ισπανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της σχετικής λίστας κάτω από το Βέλγιο, πέφτοντας μία θέση σε σχέση με το 2014.
Το φαινόμενο Κίνα
Την ίδια στιγμή, η Κίνα κατασκεύασε περισσότερες από τις μισές νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου.
Η ασιατική χώρα πρόσθεσε πέρυσι 30,5 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας στο δίκτυο, φτάνοντας συνολική δυναμικότητα 145,1 γιγαβάτ, αναφέρει η έκθεση της βιομηχανικής ομάδας με έδρα τις Βρυξέλλες. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που η Κίνα ξεπερνά τη συνολική δυναμικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με τη σειρά της έφτασε τα 141,6 γιγαβάτ, προσθέτοντας εγκαταστάσεις δυναμικότητας 6 γιγαβάτ πέρυσι. Εξάλλου, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα έφτασε τα 432,4 γιγαβάτ, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η κυβέρνηση της Κίνας προωθεί επιθετικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επικίνδυνη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους καθιστά την τεχνολογία ΑΠΕ όλο και πιο ανταγωνιστική έναντι των ορυκτών καυσίμων.
«Το 2015 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τις μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βραζιλία, σε όλες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν ρεκόρ αιολικής ενέργειας», όπως δήλωσε ο Στιβ Σώγιερ, Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, τονίζοντας πως «ωστόσο υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι το 2016 θα δούμε μια ακόμα ευρύτερη διανομή».