Επέκταση της συμφωνίας του ΥΜΑΘ με το διαβαλκανικό κέντρο περιβάλλοντος

Ο υπουργός,  Θεόδωρος Καράογλου, επισκέφθηκε  το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος που είναι το πιο αξιόπιστο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και στο οποίο ειδικοί επιστήμονες, με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων τηλεμετρίας, ρομποτικά οχήματα και δορυφορικά δεδομένα, συλλέγουν και διαχειρίζονται μεταξύ άλλων περιβαλλοντικά στοιχεία σχετικά με τους δείκτες ρύπανσης της Θεσσαλονίκης, του Θερμαϊκού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Καράογλου ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος: «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Εργαλείων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου με Πιλοτική Εφαρμογή στη Δυτική Παράκτια Ζώνη», ενώ στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε η υπάρχουσα συμφωνία με το Δ.Κ.Π., η οποία επεκτείνεται για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, του οποίου το ΥΜΑΘ είναι επικεφαλής εταίρος, αναζητούνται εργαλεία διεύρυνσης της υπάρχουσας συνεργασίας και χάραξης κοινών πολιτικών σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. «Κοινός μας στόχος είναι η συνεχής αποτελεσματική παρακολούθηση, διαχείριση και προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου, από οποιασδήποτε μορφής όχληση και την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης. Δεν διαγράφουμε τις καλές πρακτικές του παρελθόντος. Τις αξιοποιούμε και προχωρούμε, γιατί το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, δηλώνοντας αποφασισμένος να εργαστεί και να βρει λύσεις για τη συνοχή μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να υπάρξει για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για την, από κοινού, παρακολούθηση και ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού.

Τον Υπουργό υποδέχτηκαν ο Αντιπρόεδρος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο διαχειριστής του Κέντρου κ. Σταμάτης-Ελευθέριος Τσιακίρης και ο επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Ζαλίδης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!