Επίσημη τελετή υπογραφής συμφωνίας Ελλάδας και της κοινοπραξίας TAP AG

Σημεία  της  ομιλίας Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου:

 • Βρισκόμαστε πλέον ελάχιστα μακριά από το νήμα του τερματισμού, μία ανάσα πριν δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός σχεδίου που για τη δική μας χώρα αποτελεί ένα ορόσημο με ιδιαίτερη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική σημασία, ενώ για την Ευρώπη αποτελεί ένα όραμα που λαμβάνει μετά από πολλά χρόνια «σάρκα και οστά».
 • Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε όλοι ποιος είναι ο αγωγός μέσω του οποίου, το φυσικό αέριο που θα αντληθεί από τη δεύτερη φάση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Shah Deniz II θα βρει για πρώτη φορά το δρόμο του προς τις ευρωπαϊκές αγορές, χαράσσοντας έτσι το Νότιο Διάδρομο τροφοδοσίας της Ευρώπης.
 • Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με τη συμμετοχή και στήριξη της στον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Η σταθερή, και ισχυρή πολιτική στήριξη που παρείχαμε στον TAP επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας-ορόσημο - πριν την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος - της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Host
  Government Agreement) ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την Κοινοπραξία TAP AG, η οποία καθορίζει το σαφές πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου επί ελληνικού εδάφους.
 • Η ισχυρή δέσμευση της χώρας μας με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε αγαστή συνεργασία με την Ιταλία και την Αλβανία ανέδειξε τον TAP σε ισχυρό διεκδικητή και ισότιμο αντίπαλο του Nabucco West για την εναλλακτική τροφοδοσία και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως ο TAP θα κόψει πρώτος το νήμα έναντι του Nabucco West για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και ευελπιστούμε πως η ανακοίνωση της Κοινοπραξίας θα δικαιώσει τις προσπάθειες που καταβάλλαμε προς αυτή την κατεύθυνση.
 • Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, το οποίο σύντομα όλοι θα γνωρίζουμε, είναι απολύτως θετικό πως, σε μία δύσκολη και απόλυτα κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, επιτύχαμε την ισότιμη αντιμετώπιση των υποψηφίων έργων για το Νότιο Διάδρομο.
 • Η πλεονεκτική γεωγραφική μας θέση δεν είναι από μόνη της αρκετή ούτε εχέγγυο επιτυχίας. Οφείλαμε να αποδείξουμε πως η Ελλάδα μπορεί και θέλει να μετατρέψει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε πράξη. Πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει σε έργα υψηλού επιπέδου, σε έργα που αξιοποιούν και αναδεικνύουν αυτά τα πλεονεκτήματα. Οφείλαμε να αποδείξουμε πως εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας που επηρεάζει εξ ανατολών την Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα
  μας παραμένει ο ζητούμενος πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Όλα αυτά τα επιτύχαμε.
 • Αν οι εξελίξεις μας δικαιώσουν, προσδοκούμε σε ακόμη περισσότερα οφέλη:

Στη διαμόρφωση του θετικού επενδυτικού κλίματος που δημιουργεί μία επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως ο TAP.Στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή της Βορείου Ελλάδας.

Στη αναβάθμιση των υποδομών μας, μέσα και από τις πιθανές συνέργειες και διακλαδώσεις που μπορεί ο TAP να αναπτύξει με Εθνικό μας Σύστημα Φυσικού Αερίου.Την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των τιμών ενέργειας, με κύρια ωφελημένο τον  Έλληνα καταναλωτή.

 • Ο ελληνικός λαός έχει δώσει με τις θυσίες του ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην έχει απολύτως καμία σχέση με την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα των «χαμένων
  ευκαιριών».

Αυτή τη μεταρρυθμιστική εντολή μετατρέπουμε σε πράξη και στον ενεργειακό τομέα, που υπήρξε χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός πεδίου όπου η Ελλάδα προσπέρασε ευκαιρίες χωρίς να τις εκμεταλλευτεί.Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Δεσμευτήκαμε πως θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας και αυτό κάνουμε.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!