Επαναστατική τεχνολογία μετατρέπει πλαστικές ύλες σε οικολογικά υφάσματα

Στον πολύ μακρύ κατάλογο των επαναστατικών τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί στα εργαστήρια του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) προστίθεται μια ακόμη.

Ερευνητές του τμήματος μηχανολογίας, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία κατάφεραν να μετατρέψουν το πιο κοινό τύπο πλαστικού, το πολυαιθυλένιο, σε ένα νέο τύπο υφάσματος. Το πολυαιθυλένιο βρίσκεται παντού στην καθημερινότητα μας, από τις πλαστικές σακούλες μέχρι τις συσκευασίες τροφίμων.

Η μετατροπή του σε ύφασμα μπορεί από τη μια πλευρά να περιορίσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά και παράλληλα να κάνει πιο φιλική στο περιβάλλον τη βιομηχανία της μόδας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ύφασμα που παράγεται από το πολυαιθυλένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σίγουρα στον τομέα της αθλητικής ένδυσης αλλά έχει τις δυνατότητες αξιοποίησης της ακόμη και στην υψηλή ραπτική.

Όπως αναφέρουν αυτές οι ίνες υφάσματος προϊόν της επεξεργασίας του πολυαιθυλενίου είναι πιο οικολογικές από τις φυσικές ίνες και επιπλέον το ύφασμα μπορεί να ανακυκλώνεται και να επαναχρησιμοποιείται.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι ένα ύφασμα πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον από το μάλλινο, το βαμβακερό, το μεταξένιο, το νάιλον, το λινό και τα υφάσματα από πολυεστέρα. Το νέο ύφασμα μπορεί να πλένεται σε κρύο νερό περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το οικολογικό του αποτύπωμα.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως λόγος να μην μετατρέπουμε τις πλαστικές σακούλες σε ίνες που θα χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία υψηλής ποιότητας ενδυμάτων» δηλώνει η δρα. Σβετλάνα Μπορισκίνα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όπως είναι ευνόητο τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και η βιομηχανία της μόδας υποδέχτηκαν αυτή την είδηση με θετικό τρόπο. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι θα πρέπει να δούμε τα πρώτα δείγματα, τα πρώτα ρούχα που θα αποτελούνται από τις πλαστικές ίνες για να διαπιστωθεί αν η υφή τους είναι ευχάριστη ή όχι και αν πάνω από όλα αυτός που τα φορά τα αισθάνεται πάνω του άνετα. Γιατί αν δεν πληρούνται αυτές οι βασικές προϋποθέσεις δύσκολα θα υπάρξει μαζικό τουλάχιστον ενδιαφέρον για αυτά τα ρούχα.

Πηγή φωτογραφίας: MIT

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση