Επανασύσταση Κάρλας: Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων κόβει κορδέλα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου θα εγκαινιάσει, σε επίσημη τελετή, την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων ένα έργο εθνικής σημασίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής και της χώρας.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου παρουσία της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Κορίνας Κρέτσου.

Το πρόγραμμα της τελετής των εγκαινίων έχει ως εξής:

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

9:00 π.μ. Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης της Κάρλας

10:00 π.μ. Εγκαίνια επανασύστασης της λίμνης

11:00 π.μ. Ξενάγηση στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού

Η λίμνη Κάρλα αποξηράθηκε το 1962 επειδή προκαλούσε πλημμύρες, γεγονός που δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα.

Η διατάραξη του οικοσυστήματος, η αποστράγγιση των υπόγειων υδάτων, η εμφάνιση ρηγμάτων μεγάλου βάθους και καταστροφή κτισμάτων, η καταστροφή γεωτρήσεων και ξήρανση πηγών μεταξύ των οποίων και η Υπέρεια Κρήνη στο Βελεστίνο και η αδυναμία υδροδότησης πόλεων και οικισμών, ήταν ορισμένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η αποξήρανση της λίμνης.

Τα τελευταία 19 χρόνια έχει ξεκινήσει η επαναδημιουργία της. Ο πληθυσμός των πουλιών, χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και αποκαθίσταται σταδιακά η πανίδα.

Η λίμνη Κάρλα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα (2.500 π.Χ.) με το όνομα Βοιβηίς. Στα μεσαιωνικά χρόνια η λίμνη άλλαξε όνομα και από Βοιβηίς έγινε Κάρλα. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αναφέρεται ως Κάρλα Σου ή Κάρλα Γκιόλ.

Το μεγάλο έργο «Επαναδημιουργία Λίμνης Κάρλας» άρχισε να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 και μετά ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 245.000.000 ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση