ΕΠΒΘ: Αναστείλετε για τρία χρόνια την αδειοδότηση αιολικών στα καμένα του Έβρου και της Ροδόπης

Να συμπεριληφθεί η πρόταση των εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων για τους αιολικούς σταθμούς σε Έβρο και Ροδόπη στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ήταν σε δημόσια διαβούλευση έως προχθές Δευτέρα ζητεί η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας στη Θράκη (ΕΠΒΘ).

Διαβάστε: Μέτρα... χθες για τα αιολικά στη Θράκη ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Εταιρεία επισημαίνει ότι έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες από τότε που εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν κοινή επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλώντας τον να αναστείλει για τρία χρόνια την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ στις καμένες εκτάσεις και στις παρακείμενες κρίσιμες για τα πουλιά περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης. «Η αναστολή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση», επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Σε αυτό το διάστημα δεν ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ αν θα ληφθούν συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα, και έτσι η ΕΠΒΘ προτείνει να συμπεριληφθεί η πρόταση των εννέα οργανώσεων στο σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ήταν σε δημόσια διαβούλευση έως χθες».

«Είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα τα μέτρα που προτείνουν οι οργανώσεις, ώστε στο διάστημα της τριετούς αναστολής να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στην περιοχή. Η συνέχιση της αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ χωρίς τα στοιχεία αυτά θα δημιουργήσει περισσότερες πιέσεις σε μια ήδη βεβαρυμένη περιοχή και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τα προστατευόμενα πουλιά και τα φυσικά οικοσυστήματα», καταλήγει.

🔗Διαβάστε την κοινή επιστολή των 9 οργανώσεων https://shorturl.at/cpqwZ
🔗Δείτε τη σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου https://shorturl.at/ijzHT

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση