Επεισοδιακή η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στην Αυστραλία

Με πολλά νεύρα και επεισοδιακές καταστάσεις υποδέχθηκε η Αυστραλία την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Όπως μεταδίδει το BBC, υπήρξε περιστατικό όπου πελάτης έπιασε από το λαιμό έναν υπάλληλο καταστήματος, ενώ, σε άλλο κατάστημα, πελάτης σε έξαλλη κατάσταση «είστε κλέφτες και απατεώνες».

Η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης που τέθηκε σε ισχύ αυτό το Σαββατοκύριακο αποτελεί τμήμα μιας εθνικής προσπάθειας για μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Ως αποτέλεσμα, οι καταστηματάρχες σε τέσσερις από τις έξι πολιτείες της Αυστραλίας αντινετωπίζουν πρόστιμα ένα διαθέτουν τέτοιου είδους πλαστικές σακούλες.

Η αυστραλιανή αλυσίδα Woolworths που έσπευσε να απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες από τις 20 Ιουνίου, δηλαδή 10 ημέρες νωρίτερα της καταληκτικής ημερομηνίας (1η Ιουλίου) προσφέροντας επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες έναντι 15 σεντς (0,11 δολάρια) αναγκάστηκε υπό το βάρος της «οργής» να παρατείνει τη δωρεάν διάθεση έως τις 8 Ιουλίου.

Μία άλλη αλυσίδα (Coles) ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε περισσότερα ταμεία το σαββατοκύριακο για να μειώσει τις ουρές και να εξηγήσει στους πελάτες τις αλλαγές.

Συνδικάτα εργαζόμενων στο λιανεμπόριο εξέδωσαν ανακοινώσεις με τοις οποίες καλούν τους πελάτες να επιδεικνύουν ψυχραιμία και σεβασμό προς τους υπαλλήλους.

«Παρότι κατανοούμε ότι πολλοί πελάτες μπορεί να νιώθουν αγανάκτηση με την αλλαγή, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για επιθετικές ή βίαιες συμπεριφορές απέναντι στους εργαζόμενους», αναφέρει ο εθνικός γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων σε Καταστήματα και Διανομείς.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, από τα 132 μέλη του που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, τα 57 δήλωσαν ότι υπέστηκαν κάποιους είδους επιθετική ενέργεια με αφορμή την απαγόρευση της σακούλας.

Περισσότερες από 60 χώρες έχουν μέχρι στιγμής επιβάλει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στη χρήση πλαστικής σακούλας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η αρμόδια υπηρεσία της οποίας υπολογίζει ότι ετησίως καταναλώνονται 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Από τον όγκο αυτό περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση