του Νίκου Αβουκάτου
Η γεωθερμία είναι μια φθηνή και φιλοπεριβαλλοντική μορφή ενέργειας. Στην Ελλάδα βρίσκει κανείς πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό στα 300-400 μέτρα 65ο °C, ενώ, την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία θα το εντοπίσει στα 1750 μέτρα. Σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν καταγραφεί 30 γεωθερμικά πεδία, από τα οποία τα 16 βρίσκονται στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Η πληθώρα εφαρμογών και νέων επενδύσεων σχετικά με την γεωθερμία αποτελεί πόλο έλξης για μελλοντικές επενδύσεις. Το πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής του Νέου Εράσμιου στο νομό Ξάνθης, αλλά και η θέληση ορισμένων ανθρώπων να δουν επιτέλους επενδύσεις που θα βασίζονται στην γεωθερμία, έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και να μην παραμένουν απλά δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης σε ένα απώτερο και αβέβαιο μέλλον.
«Το πλήθος των γεωθερμικών πεδίων και η αξιοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, ενέργεια κ.λ.π.) θα επιφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης, υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –Θράκης. Όπως είπε, «υπάρχει αναμφισβήτητα μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και είναι σημαντικό οι επενδυτές να μην προβληματίζονται, να μη "σκοντάφτουν" σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».
«Ως αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να βοηθήσουμε τους επενδυτές, καταγράψαμε τα διαθέσιμα κοινόχρηστα τμήματα γης με τη βοήθεια των τοπογραφικών υπηρεσιών. Προτείναμε γεωθερμικά πεδία, δείξαμε χωράφια και το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι επενδυτές ήταν μια αίτηση. Αυτό δημιούργησε σίγουρα ένα ευνοϊκό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Energeia, στο Ν. Εράσμιο Ξάνθης δημιουργήθηκε ένα ενεργειακό πάρκο έκτασης 6,5 στρεμμάτων όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει όλη την πληθώρα των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, φωτοβολταϊκα, ηλιακά κάτοπτρα κ.α.).
«Πρόκειται για το πρώτο πάρκο στη χώρα μας. Δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο λόγω του συνδυασμού ενέργειας από γεωθερμία και ηλιοθερμία, αλλά και γιατί εξετάζουμε την μεσοπρόθεσμη στόχευση, την χρηστικότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα σε παρακείμενο επιχειρηματικό βιοτεχνικό πάρκο», ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Παντελής Μπότσαρης.
Μέσω της γεωθερμίας θερμαίνεται και το σχολείο του Νέου Εράσμιου. «Το λειτουργικό κέρδος στο συγκεκριμένο σχολείο ανέρχεται σε 10% των ενεργειακών αναγκών του. Πρόκειται για μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας με μηδενικό λειτουργικό κόστος, "καθαρή" προς το περιβάλλον», τόνισε ο Ιωάννης Διαμαντής, καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Σημαντική είναι η επένδυση και από τα «Θερμοκήπια Θράκης», καθώς η γεωθερμία χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των υδροπονικών καλλιεργειών τομάτας και αγγουριού σε μια συνολική έκταση 80 στρεμμάτων (υπό επέκταση).
Άλλες πρότυπες χρήσεις και εφαρμογές της γεωθερμίας αφορούν ένα ξηραντήριο αγροτικών προϊόντων της περιοχής και μια πειραματική μονάδα εκτροφής καλλωπιστικών ψαριών.
Έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης πρότασης που αφορά την παραχώρηση γης με σκοπό να λειτουργήσει έως το φθινόπωρο θερμοκήπιο έκτασης 35 στρεμμάτων.
Σε ώριμη φάση βρίσκεται η σύσταση ελληνογερμανικής εταιρείας για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και αναμένεται σύντομα η υπογραφή σχετικής σύμβασης με το Δήμο Νέστου που διαχειρίζεται το γεωθερμικό πεδίο στο Ερατεινό.
Τέλος, στο Αρίστηνο του Δήμου Αλεξανδρούπολης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από Έλληνες και Ρώσους επιχειρηματίες για τη δημιουργία θερμοκηπίων.