Επενδυτικό forum για την χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων και έργων υποδομής

Με σημαντική συμμετοχή τραπεζών και χρηματοδοτικών οργανισμών, ανάμεσα στους οποίους ο γερμανικός  επενδυτικός όμιλος KfW Group, ξεκινούν αύριο το πρωί, οι εργασίες του επενδυτικού φόρουμ με θέμα: «YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΕ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». Το φόρουμ, διοργανώνεται στην Αθήνα (2 και 3 Απριλίου, ξενοδοχείο DIVANI-CARAVEL, ώρες εγγραφής 9 πμ) στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του INVEST IN GREECE, επιμελητηρίων και άλλων επιχειρηματικών φορέων. Η χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων και άλλων έργων υποδομής όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτειακών, επιχειρηματικών και τραπεζικών φορέων, που συμμετέχουν στο φόρουμ.Ιδιαίτερη σημασία έχει στην παρούσα φάση η παρουσία στην εκδήλωση, του Δρ Lutz-Christian Funke, Ανώτερου Αντιπροέδρου του γερμανικού χρηματοδοτικού Ομίλου KfW, καθώς η  συγκεκριμένη τράπεζα, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των υποδομών, είχε «παγώσει» μέσα στο 2012 την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στην Ελλάδα, όπως και την ασφαλιστική κάλυψη που παρέχεται μέσω της θυγατρικής του «ΕULER
HERMES». Σήμερα, ο όμιλος «επιστρέφει» στην Ελλάδα, συντονίζοντας αφενός τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ενεργειακού μέχρι σήμερα
έργου στη χώρα («Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ) και προετοιμάζοντας αφετέρου τις επόμενες κινήσεις του στον τομέα χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων και έργων υποδομής στα οποία και ειδικεύεται.

Έμφαση στην ενέργεια και υποδομές

Η KfW προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις χρηματοδότησης μέσω της θυγατρικής της KfW IPEX - Bank για έργα μεγάλης κλίμακας στηΓερμανία και για τις επεκτάσεις, τις εξαγωγές και νέα έργα στο εξωτερικό.

Ως νομικά ανεξάρτητη θυγατρική,  η KfW IPEX - Bank ειδικεύεται στη
χρηματοδότηση των εξαγωγών και των έργων και έχει περισσότερα από 60 χρόνια εμπειρίας.  Η τράπεζα,  υποστηρίζει τις γερμανικές και ευρωπαϊκές εξαγωγικές βιομηχανίες, χρηματοδοτώντας υποδομές, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και προμήθειας πρώτων υλών, εξασφαλίζοντας έτσι τη ζωή της μεταποιητικής βιομηχανίας της Γερμανίας και της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο όμιλος KfW συνολικότερα έχει συμβάλει ουσιαστικά στη γερμανική στροφή  προς την πράσινη ενέργεια, χρηματοδοτώντας την επέκταση των  ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το 2010, η τράπεζα επένδυσε περισσότερα από 25 δισ. ευρώ στον τομέα του περιβάλλοντος και την προστασία του κλίματος.

Με την ιδιότητα της μεγαλύτερης «περιβαλλοντικής» τράπεζας της Γερμανίας, η KfW  στοχεύει στην προώθηση  βιώσιμων επενδύσεων που ωφελούν τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της.  Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, βοηθώντας την ανάπτυξη των υποδομών με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Παρουσιάσεις «ώριμων» έργωνΚατά τη διάρκεια εξάλλου του φόρουμ, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις κορυφαίων, αλλά και μικρότερων έργων, ανάμεσα στα οποία:

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός του Ιλαρίωνα, έργα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ανάμεσα στα οποία και το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, που προκηρύσσεται εκ νέου με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τις αμέσως επόμενες μέρες, τρέχοντα επενδυτικά έργα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης και βιομάζας – βιοαερίου,απορριμμάτων, ανακύκλωσης και βιομάζας-βιοαερίου. Πέρα όμως από τις παρουσιάσεις, αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του τραπεζικού και κατασκευαστικού κλάδου σε σχέση με την επανεκκίνηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, αλλά και οι τοποθετήσεις των κορυφαίων εκπροσώπων του ενεργειακού κλάδου, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και προτάσεις στον τομέα ανασυγκρότησης της ενεργειακής αγοράς.

Στα σχετικά πάνελς και παρουσιάσεις θα συμμετάσχουν πάνω από 70 επενδυτές (ελληνικές και ξένες εταιρείες), με ενεργό ενδιαφέρον για το επιχειρηματικό «γίγνεσθαι» και έργα προς υλοποίηση. Την έναρξη των εργασιών του φόρουμ έχει κληθεί να κάνει ο κ. Νότης Μηταράκης,
Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!