Επενδύσεις ύψους 62 δις ευρώ από την ΕΤΕπ σε αιολική και ηλιακή ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε την επένδυση έως και 62 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η  Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο το 25% του συνόλου των δανείων της  να αφορούν  επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για αυτό το λόγο θα διαθέσει κεφάλαια για την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω της ελβετικής επενδυτικής εταιρείας SUSI.Η ελβετική εταιρεία έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσει έργα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 170 μεγαβάτ στη Γερμανία, τη Γαλλία,  το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Η συμφωνία  μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων, το οποίο έχει ως στόχο να διατεθούν 315 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια μέσα σε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος έχει εκπληρωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, με 20 δισ. ευρώ δημόσιου δανεισμού και σχεδόν 100 δισ. δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα να έχουν διατεθεί.

Από αυτά, τα 4 δισ. κονδυλίων της Ε.Ε. έχουν διατεθεί στον τομέα της ενέργειας, απέχοντας όμως κατά πολύ από τα 2 τρισ. που η Κομισιόν εκτιμά ότι απαιτούνται για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την καθαρή ενέργεια ως το 2030.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ  Πιμ φαν Μπάλεκομ.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε τόνισε ότι «στην ΕΕ δημιουργούμε πρωτοβουλίες και κίνητρα για τη διευκόλυνση της μετάβασης χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση