Επιβράδυνση των επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ

Συνεχίζεται η χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μολονότι υπερβαίνει τα 5.000 MW η εγκατεστημένη ισχύς, σύμφωνα με τη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε..

Από το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς έχει σημειώσει απότομη επιβράδυνση, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα ουσιαστικά εντοπίζεται μόνο στα αιολικά πάρκα. Αντιθέτως, στα Φ/Β επικρατεί στασιμότητα λόγω της αναστολής της αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων (έχει πλέον αρθεί), αφού ο στόχος που είχε τεθεί από την Ε.Ε. ξεπεράστηκε πρόωρα ενώ η τιμή της παραγόμενης ενέργειας μειώθηκε σημαντικά.

Έτσι, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα 5.033 MW (εξαιρουμένων των ΣΗΘΥΑ), έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 3,9% έναντι του 2014. Συνολικά, προστέθηκαν 191 MW επιπλέον ισχύος.

Έτσι, στην Ελλάδα λειτουργούσαν Φ/Β συστήματα συνολικής ισχύος 2.606 MW ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς κατασκευάστηκαν ελάχιστες νέες μονάδες (μόλις 10 MW επιπλέον).

Οι αιολικές εγκαταστάσεις έφτασαν τα 2.151 MW, μέγεθος αυξημένο κατά 172 MW, ενώ αρκετά μικρότερη ήταν η ισχύς των ΜΥΗΣ (224,3 MW) και των εγκαταστάσεων βιομάζας (52 MW).

Προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, οι αρχές προέβησαν σε μέτρα με αρνητική επίδραση στα έσοδα του κλάδου, όπως αναδρομική μείωση των εγγυημένων τιμών στα φ/β, επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς κ.λπ. Ωστόσο, το έλλειμμα περιορίστηκε προσωρινά, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2016 προέκυψε εκ νέου βαθμιαία επιδείνωση στα €190,31 εκ. λόγω της μείωσης της ΟΤΣ και της σταθεροποίησης του ΕΤΜΕΑΡ.

Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ δεν επιτρέπει την έγκαιρη τακτοποίηση των οφειλών του φορέα έναντι των παραγωγών, με τις πληρωμές να καθυστερούν ακόμα και πάνω από 6 μήνες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση