Επιδότηση 10 δισ. δολαρίων για ανανεώσιμες πηγές στην Αφρική

Η Πρωτοβουλία για Ανανεώσιμη Ενέργεια στην Αφρική (AREI), ένα σχέδιο αφρικανικής έμπνευσης για την πρόσθεση 10.000 μεγαβάτ ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ήπειρο έως το 2020, έλαβε χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διεθνή κοινότητα μετά τη σύνοδο κορυφής COP21.

Στο περιθώριο της υπογραφής του συμφώνου για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία και οι χώρες του G7 δεσμεύτηκαν από κοινού τα δέκα δισεκατομμύρια. Ειδικότερα, η Γερμανία θα συνεισφέρει 3,25 δισ., η Γαλλία 2,2 δισ., η Σουηδία 500 εκατομμύρια και ο Καναδάς 80 εκατομμύρια δολάρια στην πρωτοβουλία, η οποία έχει σκοπό να παρέχει καθαρή ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια σήμερα στην Αφρική, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια έως το 2030, αν δεν υπάρξει περαιτέρω δράση, σύμφωνα με φετινή έκθεση του ΟΗΕ. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι βασίζονται στο ξύλο ή άλλη βιομάζα για να μαγειρεύουν και να θερμαίνουν τα σπίτια τους, γεγονός που οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως από τη ρύπανση.

Η AREI, η οποία ιδρύθηκε μεταξύ άλλων από την Αφρικανική Ένωση, την Αφρικανική Υπουργική Διάσκεψη για το Περιβάλλον και την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, έχει ως στόχο την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την ενίσχυση της ευημερίας, εξασφαλίζοντας καθολική πρόσβαση σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Σε δεύτερη φάση, η πρωτοβουλία στοχεύει στην αξιοποίηση των ανεξάντλητων ανανεώσιμων πόρων της Αφρικής, όπως η ηλιακή, η γεωθερμική και η αιολική ενέργεια, ώστε να προσθέσει στο δίκτυο τουλάχιστον άλλα 300 γιγαβάτ έως το 2030, υπερδιπλασιάζοντας την τρέχουσα δυναμικότητα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση