Ένας από τους αναγνώστες μας έστειλε τους δικούς του προβληματισμούς για τον θεσμό του ενεργειακού επιθεωρητή. "Μετά από τρία χρόνια ως Ενεργειακός Επιθεωρητής και Ενεργειακός Μηχανικός , θα ήθελα να επισημάνω κάποια θέματα , που δεν ανακοινώθηκαν, επί της ευκαιρίας των τριών χρόνων εφαρμογής του θεσμού της ενεργειακής επιθεώρησης..
1. Ο Θεσμός Ενεργειακός Επιθεωρητής δεν έχει περαστεί στο κόσμο , ως μια ιδιότητα και έννοια που έρχεται να βοηθήσει και να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση , να συμβουλέψει κ να αναγνωρίσει τις "πληγές" της κατοικίας του και να τις διορθώσει, αλλά ως μια υποχρέωση που θα πληρωθεί όσον το δυνατόν πιο γρήγορα και λιγότερο μέσω των Μεσιτικών Γραφείων , μη κατανοώντας την ουσιαστική χρήση για την οποία δημιουργήθηκε.
2. Αναγνωρίζεται , το μεγάλο πρόβλημα που έχουν τα Ελληνικά νοικοκυριά ότι για τη θέρμανση μόνο καταναλώνεται περίπου το 60% της τελικής ζήτησης ενέργειας .
3. Μόλις το 30% των κτιρίων στην Ελλάδα διαθέτει θερμομόνωση με αποτέλεσμα οι ελληνικές κατοικίες να είναι από τις πιο ενεργοβόρες στην Ευρώπη.
ΛΥΣΕΙΣ : Μετατροπή της κατοικίας του σε ένα ζωντανό, σκεπτόμενο οργανισμό με Ενεργειακές Παρεμβάσεις και Συμβουλές διαχείρισης, που θα αλλάξουν την Ενεργειακή Κατανάλωση και τις συνθήκες διαβίωσης".
Σκοπός: Να παρέχονται ολοκληρωμένες λύσεις υπηρεσιών και προϊόντων ώστε να δημιουργήσει ο καθένας για λογαριασμό του ένα σπίτι με άνεση, ασφάλεια, οικονομία
Αθανάσιος Γραμματικόπουλος
Ενεργειακός Επιθεωρητής