Επιστήμονες ανακάλυψαν «πλαστικοφάγα» βακτήρια που διασπούν το PET

Πάνω από 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών κατασκευάζονται κάθε χρόνο. Τη στιγμή που το πλαστικό θα απορριφθεί αποτελεί ένα σοβαρό  πρόβλημα για το περιβάλλον. Παντού  υπάρχουν σκουπίδια σε δρόμους ,  χωράφια και τους ωκεανούς. Δυστυχώς  κάθε του πλανήτη μας έχει γεμίσει  από  πλαστικό και αυτό  εγκυμονεί σοβαρούς  κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Οι βιολόγοι της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια χρησιμοποιούν ένα ζεύγος ενζύμων για να διασπάσουν τα πλαστικά, καταναλώνοντας ενέργεια κατά τη διαδικασία.Το ένα ένζυμο, με ονομασία ISF6_4831, αρχίζει να διασπά το ΡΕΤ σε μικρότερα δομικά στοιχεία, ενώ το ISF6_0224 ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Τα συγκεκριμένα βακτήρια καταναλώνουν το πλαστικό, αφήνοντας πίσω απλές χημικές δομικές μονάδες. Στη συνέχεια, τα πλαστικά όπως τα μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν πλήρως σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Ένας από τους τύπους πλαστικού που είναι δυσκολότερο να ανακυκλωθεί είναι το ευρέως χρησιμοποιούμενο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), γνωστό ως πολυεστέρας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών τροφίμων αλλά και για είδη ρουχισμού.

Το ζεύγος των ενζύμων που χρησιμοποιούνται φέρεται να έχει μία πρωτοφανή προσέγγιση για τη συλλογή θρεπτικών συστατικών από περιβάλλον, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Τα ένζυμα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα των καθημερινών αντικειμένων , όπως για την  παρασκευή βιολογικής  σκόνης  πλυσίματος  για την αντιμετώπιση  λιπαρών λεκέδων .

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση