Επιστημονικό και νομικοπολιτικό συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

του Θοδωρή Καραουλάνη

Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το οποίο έχει ιδιαίτερη ενασχόληση με τα ζητήματα περιβάλλοντος, συνεργάζεται με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών για να διοργανώσει ένα, μη συνηθισμένο στη χώρα μας, συνέδριο.

Πρόκειται για το συνέδριο με τίτλο «KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Επιστημονικές και Νομικοπολιτικές Όψεις», που διοργανώνεται στις 8-9 Απριλίου 2016 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Καλλιθέα, Ελ. Βενιζέλου 70 Αίθουσα Tελετών)

Το πρώτο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, στο οποίο η κοινή γνώμη αλλά και ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν έχουν συνηθίσει, είναι η συνεργασία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος (που δεν διαθέτει νομική σχολή) με μία Ένωση Δικαστών για ένα επιστημονικό συνέδριο!

Και μάλιστα για ένα επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή, δίνοντας έμφαση μάλιστα, πέρα από τις επιστημονικές προσεγγίσεις, στις νομικές και πολιτικές προεκτάσεις του θέματος.

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για όσους ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, όπως η Greenagenda, το ότι οι δικαστές της χώρας μας κάνουν  δημόσιες επιστημονικές εκδηλώσεις για το δίκαιο του περιβάλλοντος και μάλιστα με έμφαση στην κλιματική αλλαγή.

Διότι «στο τέλος της ημέρας» οι περισσότερες νομοθεσίες, διοικητικές πράξεις και αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση του μέλλοντος μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περνούν από τα ελληνικά δικαστήρια. Και μάλιστα κυρίως από τα διοικητικά δικαστήρια, όπου υπηρετούν τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Θυμίζουμε επίσης ότι πριν από ενάμιση χρόνο αντίστοιχο βαρύνουσας σημασίας για το περιβαλλοντικό και χωροταξικό δίκαιο συνέδριο διοργάνωσε και η Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, για την εμβάθυνση στις νεώτερες εξελίξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και νομολογίας, σε κρίσιμα ζητήματα του Δικαίου του Περιβάλλοντος και του Δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων.

Από τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεδρίες που προγραμματίζονται στο διήμερη επιστημονική του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών ξεχωρίζουν οι εξής:

Παρασκευή 8 Απριλίου:
Συνεδρία 17.15-19.15
Συντονιστής: Παύλος-Μαρίνος Δελλαδέτσιμας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πέτρος Κατσαφάδος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Η φυσική υπόσταση της κλιματικής αλλαγής
Καλλιόπη Σαπουντζάκη, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα: Εικασίες ή βιωματική πραγματικότητα;
Ηλίας Μπεριάτος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Κλιματική αλλαγή και χωροταξικός σχεδιασμός
Ευθύμιος Καρύμπαλης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Άνοδος στάθμης θάλασσας και επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη
Συνεδρία 19.15-20.45
Συντονίστρια: Αικατερίνη Λαζαρίδη, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Κλιματική αλλαγή: επιπτώσεις στην υγεία
Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Μπορεί η διατροφή να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
Βασίλειος Δέτσης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιολογική ποικιλότητα: Μεθοδολογικοί

Σάββατο 9 Απριλίου:
Συνεδρία 10.00-12.00
Συντονιστής: Ιωάννης Γράβαρης, Αντιπρόεδρος ΣτΕ:
Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός: Οι Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής
Γεώργιος Μπάλιας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Κλιματική αλλαγή: επιστήμη, αβεβαιότητες και η αρχή της προφύλαξης
Σταύρος Μαυρογένης, Δρ. Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ερευνητής Ε.Κε.Π.Ε.Κ.: Ο νομικός χαρακτήρας της Συμφωνίας του Παρισιού: Μια κριτική προσέγγιση
Βαρβάρα Μπουκουβάλα, Δ.Ν., Πρωτοδίκης ΔΔ: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα δικαιώματα του ανθρώπου
Συνεδρία 12.00-13.30
Συντονίστρια: Αγγελική Λαϊνιώτη, Πρόεδρος Εφετών ΔΔ
Κλεοπάτρα Καλλικάκη, Εφέτης ΔΔ: Απόφαση "URGENTA": Μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής
Μαρία Τσίτσου, Εφέτης ΔΔ: Υπόθεση MASSACHUSETTS v. EPA (Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ): Ο έλεγχος της διοίκησης για τη ρύθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Θεοδώρα Ντάλλη, Δικηγόρος, Υπ. Δ.Ν.: Κλιματική αλλαγή και μετανάστευση: Νομικές διαστάσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση