Επιτροπή Αγώνα Βόλου κατά Φάμελλου για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDF) από το εργαστάσιο της ΑΓΕΤ-Ηρακλής στον Βόλο.

Επικαλούμενη μελέτη του ΕΜΠ που λέει «ξεκάθαρα ότι στις τσιμεντοβιομηχανίες λόγω διάταξης παράγονται διοξίνες», η Επιτροπή κατηγορεί για ψεύδη τον κ. Φάμελλο, χαρακτηρίζοντάς τον -εμμέσως- «χειροκροτητή της ΑΓΕΤ» και τονίζοντας ότι η ίδια είχε προειδοποιήσει, πριν από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018, ότι οι υπέρμαχοι της καύσης σκουπιδιών θα αναδιπλωθούν και θα προσπαθήσουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των Βολιωτών χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος.

«Θα ακούσετε την κοινωνία του Βόλου και τον επιστημονικό της κόσμο. Καμία Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου δεν θα νομιμοποιήσει το έγκλημα που συντελείται. Θα σταματήσετε την καύση των σκουπιδιών και θα έρθετε στον Βόλο για να γίνει η δημοκρατική διαβούλευση που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε ποτέ. Θα πρέπει να μας πείσετε με επιχειρήματα και επιστημονική βιβλιογραφία. Βέβαια να ξέρετε σε αυτήν την συζήτηση δεν θα βρείτε πασαδόρους από το πουθενά, αλλά πολίτες και επιστήμονες που θα θέσουν ερωτήματα υγείας και ζωής και δεν θα κυνηγούν την ψήφο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου είχε προειδοποιήσει, πριν από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018, ότι οι υπέρμαχοι της καύσης σκουπιδιών θα αναδιπλωθούν και θα προσπαθήσουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των Βολιωτών χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος. Μετά από τις δηλώσεις του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου και άλλων συμπορευτών της ΑΓΕΤ, η Επιτροπή Πολιτών επιβεβαιώνεται. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες από τους χειροκροτητές της ΑΓΕΤ.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αυτό που καίγεται στην τσιμεντοβιομηχανία είναι RDF και δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτό το υλικό ο κόσμος. Η διεθνής βιβλιογραφία όμως λέει, κ. Υπουργέ, που ξεχνάτε την ιδιότητά σας ως χημικός μηχανικός, ότι το RDF αποτελείται από 20 έως 30% πλαστικό και το χαρτί κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό έως και 85%. Το υλικό όμως στο φορτηγό που σταμάτησαν οι πολίτες την 1η Απριλίου 2018 αποτελούταν κυρίως από πλαστικό (80%). Άρα το υλικό αυτό που καίει η ΑΓΕΤ δεν είναι το ούτως ή άλλως επικίνδυνο RDF, αλλά χειρότερο δηλαδή κυρίως πλαστικό και με άλλες προσμείξεις. Επίσης στην Ευρωπαϊκή Οδηγία υπάρχει ιδιαίτερη μνεία και δίνεται προσοχή στον υδράργυρο. Στο στοιχείο αυτό που η ανάλυση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έδειξε ότι υπερέβαινε τα όρια. Πρόσφατα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την απαγόρευση του υδράργυρου, ως ισχυρού νευροτοξικού με επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι καμία μελέτη δεν έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο που να δείχνει επιπτώσεις από την καύση του RDF. Κύριε Φάμελλε ψεύδεσθε. Και εντόνως. Δείτε το έγγραφο της Επιτροπής Πολιτών με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΑΝΠΓ/2041/247 που εστάλει στις 15-1-2018 και επισυνάπτει μελέτες. Μήπως δεν σας ενημέρωσαν; Η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου λέει ξεκάθαρα ότι στις τσιμεντοβιομηχανίες λόγω διάταξης παράγονται διοξίνες. Βέβαια εσείς πλέον εκτός από τους γιατρούς πιθανότατα αμφισβητείτε και τις μελέτες του Πολυτεχνείου. Στο ίδιο έγγραφο παρατίθενται και μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της καύσης, ενώ τίθενται καίρια ερωτήματα που αν απαντηθούν υπεύθυνα θα πρέπει άμεσα η τσιμεντοβιομηχανία να σταματήσει την καύση σκουπιδιών. Να σας ενημερώσουμε όμως ότι το Υπουργείο σας δεν έχει απαντήσει εδώ και 120 μέρες, ενώ έπρεπε σύμφωνα με το νόμο, τον οποίο υπεραμύνεσθε όποτε σας βολεύει, να απαντήσετε σε 60 ημέρες.

Κι εδώ μας προκαλείτε να σας ρωτήσουμε επιπλέον, «εφόσον ισχυρίζεστε ότι ακολουθείτε τη νομοθεσία, ελληνική και ευρωπαϊκή, γιατί δεν εφαρμόζετε την πρόσφατα εγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη οφείλουν να μετακινηθούν από την υγειονομική ταφή και την καύση στην ανακύκλωση;»

Οι φίλοι των τσιμεντοβιομηχάνων προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες του Βόλου λέγοντας ότι οι έλεγχοι δεν έχουν δείξει κάτι μεμπτό και μάλιστα θα διπλασιαστούν. Ποιοι έλεγχοι; Αυτοί που γίνονται μία φορά το εξάμηνο και ο ελεγχόμενος είναι ο ελέγχων. Δηλαδή η τσιμεντοβιομηχανία ελέγχει τον εαυτό της. Και ως δια μαγείας όλα βγαίνουν μέλι γάλα. Εκτός βέβαια από το δείγμα που πήραν πολίτες από φορτηγό της ΑΓΕΤ και έδειξε υψηλά ποσοστά υδραργύρου. Και τώρα οι 5 συμπολίτες που το αποκάλυψαν είναι κατηγορούμενοι.

Και σταματήστε να στοχοποιείτε τον επιστημονικό κόσμο της Μαγνησίας. Οι επιστήμονες και ειδικά οι γιατροί έχουν δώσει όρκο και δυστυχώς για εσάς δεν τον παραβλέπουν. Δεν βρίσκονται από τη μία υποψήφιοι δήμαρχοι στη Θέρμη εναντίον της καύσης και από την άλλη σε υπουργικό θώκο υπεραμυνόμενοι τους τσιμεντοβιομήχανους.

Θα ακούσετε την κοινωνία του Βόλου και τον επιστημονικό της κόσμο. Καμία Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου δεν θα νομιμοποιήσει το έγκλημα που συντελείται. Θα σταματήσετε την καύση των σκουπιδιών και θα έρθετε στον Βόλο για να γίνει η δημοκρατική διαβούλευση που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε ποτέ. Θα πρέπει να μας πείσετε με επιχειρήματα και επιστημονική βιβλιογραφία. Βέβαια να ξέρετε σε αυτήν την συζήτηση δεν θα βρείτε πασαδόρους από το πουθενά, αλλά πολίτες και επιστήμονες που θα θέσουν ερωτήματα υγείας και ζωής και δεν θα κυνηγούν την ψήφο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.

Εμείς παλεύουμε για έναν Βόλο χωρίς καρκίνο και καύση σκουπιδιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση