Εταιρεία στην Ιερισσό ανακυκλώνει τη λάσπη του κρασιού για να γίνει ψωμί, πίτσα και ζωοτροφή

του Νίκου Αβουκάτου 

Η επιχείρηση «Domaine Agrovision», με έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής, έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα επαναχρησιμοποιεί  την οινολάσπη, ένα  υπο-προϊόν που παράγεται κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, ως συστατικό για την παραγωγή ψωμιού και πίτσας από τους τοπικούς επιχειρηματίες  Ακόμη, τα  στέμφυλα χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή σε αιγοπρόβατα από τους κτηνοτρόφους.

 

Ο  Άγγελος Ζαμάνης, χημικός και γενικός διευθυντής της επιχείρησης, μίλησε στη Greenagenda.gr και εξήγησε πως αποφάσισε να υιοθετήσει τις καλές πρακτικές  στο οινοποιείο και στο ελαιοτριβείο του.

«Η ιδέα για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει εδώ και καιρό. Σε προσωπικό επίπεδο και λόγω των σπουδών μου, θεωρώ την κυκλική οικονομία το όχημα που πρέπει να προσδεθεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας μας. Η Agrovision, όπως έχει δομηθεί από τους ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Καρρά-ανθρώπους με ιδιαίτερο ήθος, είναι μια εταιρεία που λειτουργεί βάση αρχών. Οι αρχές αυτές, μας επιβάλλουν να λειτουργούμε με ευθύνη και ιδιαίτερα προς το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο. Επειδή, όμως αναφερόμαστε σε επιχείρηση, δηλαδή σε θεσμό που πρέπει να παράγει κέρδος και να διατηρεί τις θέσεις εργασίας-ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο-, έπρεπε να δημιουργήσουμε μια "φόρμουλα", που να προστατεύει το περιβάλλον, μειώνοντας την ποσότητα των υποπροϊόντων μας και ταυτόχρονα, τουλάχιστον, να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της εταιρείας και εάν ήταν εφικτό να παράγεται έμμεσα και κέρδος» τόνισε ο κ. Ζαμάνης. 

 Κύριε Ζαμάνη, πόσα χρόνια η εταιρεία σας εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας;

Η Agrovision ιδρύθηκε το 2011 και το 2016 έκανε την πρώτη της ολοκληρωμένη εμφιάλωση οίνου. Το 2019, και έχοντας σταθεροποιήσει τα προϊόντα μας στα ποιοτικά κριτήρια που είχαμε θέσει, ορίσαμε ως στρατηγικό μας στόχο να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα υποπροϊόντα μας. Σημειώστε πως αποφεύγω σκόπιμα την λέξη απόβλητο, καθώς ιδιαίτερα στην περίπτωσης της παραγωγής τροφίμων, δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί! Το 2020, ύστερα από συστηματική μελέτη και προσέγγιση επιχειρηματιών, εφαρμόσαμε το πλάνο μας, το οποίο παρά την οικονομική και υγειονομική κρίση, σε πρώτη φάση γνώρισε αναγνωρισιμότητα και ιδιαίτερη επιτυχία. 

 Ποια είναι τα οφέλη για την επιχείρηση σας αλλά και το περιβάλλον;

Το αρχικό όφελος είναι ηθικό. Αρχικά είναι πολύ όμορφο να βλέπεις μια ιδέα σου να εφαρμόζεται. Ταυτόχρονα να κινητοποιούνται άνθρωποι και επιχειρήσεις και να δημιουργούν νέα ιδιαίτερα και καινοτόμα προϊόντα, τα οποία και προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και δημιουργούν κέρδος.Για την Agrovοsion, το όφελος ήταν διττό. Υπήρξε σημαντική αναγνωρισιμότητα και ενδιαφέρον για την δουλειά μας από φορείς, πανεπιστήμια και εμπόρους κρασιού του εξωτερικού.

Σας αναφέρω πως η Agrovision είναι κατά 98% εξαγωγική επιχείρηση!Πιο συγκεκριμένα, (α) περιβαλλοντικό όφελος: η εταιρεία μας μείωσε σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα των υποπροϊόντων που παρήγαγε φέτος, δηλαδή μείωσε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων της και κατά συνέπεια δεν επιβάρυνε το περιβάλλον.(β) οικονομικό όφελος: Οι σύγχρονοι καταναλωτές, ως συνειδητοποιημένοι περιβαλλοντικά πολίτες, μας τίμησαν επιλέγοντας τα προϊόντα μας καθώς πέραν της ποιότητας τους, στην διάρκεια της παραγωγής τους είχαν, είχαν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επίσης ευρηματικοί οινόφιλοι και έμποροι οίνου, συνδύασαν την γευσιγνωσία των δικών μας κρασιών με καινοτόμα προϊόντα που παρήχθησαν με υποπροϊόντα μας (π.χ γευστική δοκιμή του οίνου μας "20", συνδυαστικά με ψωμί με οινολάσπη από τον συγκεκριμένο οίνο).

 Πόσες είναι οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης με τις οποίες συνεργάζεται η Agrovision;

 Θέλω να σημειώσω πως αυτό που έχει γίνει στην περιοχή μας είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο!!! Έχει σχηματιστεί ένα δίκτυο επιχειρήσεων πραγματικής! κυκλικής οικονομίας το οποίο εμφανίζει μεγάλη δυναμική ακόμη και αυτή την άγονη περίοδο. Ένα δίκτυο επιχειρήσεων που τις συνδέει το κέρδος (όπως οφείλουν να κάνουν οι επιχειρήσεις), αλλά και οι κοινές αρχές για το περιβάλλον. Με κέντρο την Agrovision, μια σειρά 4 +1 επιχειρήσεων, που θα μου επιτρέψετε να τις αναφέρω ονομαστικά: Εστιατόριο Μαγεμένο Δάσος (στο Νεοχώρι), Simos Pizza House (Ιερισσό), Ζαχαροπλαστείο Παρθενιάδης (Ιερισσό), Εστιατόριο Μπακατατσιάνος (Αρναία), οι οποίες παράγουν νέα τρόφιμα από τα οργανικά μας υποπροϊόντα, όπως ψωμί, πίτσα, γλυκίσματα, μπρουσκέτες αλλά και τα Vicko στην Ιερισσό τα οποία χρησιμοποιούν, ακόμη μέρος των ανόργανων υποπροϊόντων μας, όπως γυάλινες φιάλες, παλιά βαρέλια, ως διακοσμητικά υλικά στην βιτρίνα τους. Παράλληλα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με ένα τυροκομείο, με ένα ακόμη ζαχαροπλαστείο αλλά και με μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, οι οποίες έχουν εκφράσει την διάθεση τους να συνεργαστούμε σε αυτό τον τομέα. 

 Ποιος είναι επόμενος στόχος σας με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας;

Οι στόχοι της εταιρείας είναι τρεις:

α) Μέσω της κυκλικής οικονομίας, η εταιρεία Agrovision μεσο-πρόθεσμα να μην απορρίπτει υποπροϊόντα, ούτε οργανικά, ούτε ανόργανα αλλά μέσω του δικτύου που δημιουργεί να τα διαθέτει προς παραγωγή νέων και ωφέλιμων προϊόντων. 

β) Να αυξήσει την κερδοφορία της, έμμεσα μέσω αυτής της δράσης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

γ) Τέλος, μια μεγάλη πρόκληση και ένα προσωπικό για εμένα στοίχημα, να αναδείξει τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, μέσω της κυκλικής οικονομίας. Αυτό σας το επισημαίνω! καθώς για εμένα, είναι κάτι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο και είναι κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα!

Πριν από λίγες ημέρες έγινε εικονική επίσκεψη μελέτης (virtual study visit) για τους εταίρους του έργου “SinCE-AFC” σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Αγροδιατροφής. H «Domaine Agrovision» είναι μια από τις επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση