Επιχείρηση «σκούπα» του δύσοσμου φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης η προσπάθεια καθαρισμού του φυτοπλαγκτόν που έχει «σκεπάσει» εδώ και ημέρες τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, αναδύοντας μία πολύ έντονη δυσοσμία, που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη, προκαλεί μεγάλη δυσφορία σε πολίτες και τουρίστες. Το φαινόμενο, μάλιστα, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, που εκφράζουν φόβους ότι ενδεχομένως θα επηρεάσει και τη θαλάσσια ζωή.

Την επιχείρηση, πιλοτικού χαρακτήρα, έχει αναλάβει το γνωστό απορρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» της North Aegean Slops, που εξειδικεύεται στον επιφανειακό καθαρισμό όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι ο περιορισμός, όσο το δυνατόν, της έκτασης του φαινομένου.

Η εταιρεία, μάλιστα, ενεργοποίησε μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, τη μοναδική που υπάρχει στην Ελλάδα, και μπορεί να διαχειριστεί οργανικά φορτία και επικίνδυνα απόβλητα.

Η απορρόφηση του καφέ και άσπρης απόχρωσης πλαγκτόν από τον εξοπλισμό της «Αλκίππης» καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αποτελείται από πολύ μικρού διαμετρήματος στοιχεία και η παρουσία του εκτείνεται σε μεγάλους τομείς.

«Πρόκειται για μια μικρής κλίμακας απορρόφηση του οργανικού φορτίου από το θαλασσινό νερό. Με την κατάλληλη επεξεργασία, εντός του κινητού βιολογικού καθαρισμού, το νερό επιστρέφεται στη θάλασσα. Δυστυχώς, χρειάζεται αρκετός καιρός για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια φυσική διαδικασία. Κατά την επεξεργασία του οργανικού φορτίου θα δούμε ποιο πρέπει να είναι το κάθε μας βήμα», υπογράμμισε ο Πασχάλης Καδηγιαννάκης, υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση:

φυτο φυτο2 φυτο3

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση