Οι επιχειρηματικές προοπτικές της μελισσογύρης

Έως και πριν από λίγα χρόνια η εμπορική εκμετάλλευση της φρέσκια φυσικής μελισσογύρης ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες, οι δυο βασικότεροι των οποίων ήταν η έλλειψη πληροφόρησης των καταναλωτών για τις ευεργετικές ιδιότητες της μελισσογύρης σαν συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και στις δυσκολίες περισυλλογής της.

Η εξέλιξη και χρήση των σύγχρονων γυρεοπαγίδων που τοποθετούνται στις εισόδους των κυψελών, επιτρέπουν τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων μελισσογύρης, κυρίως την άνοιξη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να δημιουργήσουν μια συμπληρωματική πηγή εσόδων.Θα πρέπει να σημειωθεί πως μια τέτοια εκμετάλλευση θα μπορούσε να αποτελέσει και την κύρια πηγή εσόδων μιας μελισσοκομικής δραστηριότητας. Σε αυτή όμως την περίπτωση, θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες και να εφαρμοστούν κάποιες τεχνικές, προκειμένου να καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε τα προσδοκώμενα έσοδά μας. Κάποιες προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι γυρεοπαγίδες, όπως:

Η γυρεοπαγήδα να είναι εργονομικά κατασκευασμένη, να μη τραυματίζει τις μέλισσες και να έχει ικανοποιητική χωρητικότητα.

Η γυρεοπαγίδα να προστατεύεται από τη βροχή.

Το μάτι (άνοιγμα) του πλέγματος να έχει το όπτιμουμ (άριστο) μέγεθος για να κατακρατεί μεν τη γύρη που μεταφέρουν οι μέλισσες, μα όμως να μην προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο πήγαινε-έλα των μελισσών.

Να έχει προβλεφθεί ειδική είσοδος για τους κηφήνες.

Οι μελισσοκόμοι που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτή τη δραστηριότητα «επαγγελματικά», θα πρέπει ακόμα να γνωρίζουν πως δεν πρέπει να τοποθετούν γυρεοπαγίδες νωρίς την άνοιξη, γιατί την εποχή αυτή οι ανάγκες των μελισσών σε γύρη είναι μεγάλες. Ακόμα θα πρέπει να τοποθετήσουν γυρεοπαγίδες σε όλες τις κυψέλες του μελισσοκομείου τους, γιατί αν κάποιες δεν έχουν, γίνονται η εναλλακτική επιλογή των συλλεκτριών, που ενστικτωδώς μπαίνουν εκεί όπου.... τα πράγματα είναι πιο εύκολα.Ένα μικρό «μειονέκτημα» αυτής της δραστηριότητας είναι πως όταν γίνεται συστηματικά, μειώνεται αισθητά η ποσότητα της παραγωγής μελιού. Από την άλλη, υπάρχει το σοβαρό πλεονέκτημα πως ακόμα και σε κακές μελισσοκομικές χρονιές που η νεκταροέκκριση είναι φτωχή, η συλλογή της γύρης παραμένει σταθερή!

Μετά τη συλλογή της γύρης απαιτείται ο καθαρισμός της, η κατάψυξή της, η αποξήρανσή της και η συσκευασία της σε γυάλινα ή πλαστικά, αδιαφανή σκουρόχρωμα βάζα. Στη συνέχεια η αποθήκευσή της γίνεται στο ψυγείο (συντήρηση) και η διακίνησή της με όλους τους κανόνες διακίνησης ευπαθών προϊόντων. Η διατήρησή της σε αυτή την κατάσταση, φτάνει έως και τα δυο χρόνια, χωρίς να έχει χάσει κάποια από τα θρεπτικά-θεραπευτικά συστατικά της.Η τιμή της γύρης δεν είναι σταθερή και πως κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την εποχή, την περιοχή, το έτος και το δίκτυο διακίνησης που διαθέτει ο κάθε ένας μελισσοκόμος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!