Τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας παρουσίασε η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οφείλονται στην μακροχρόνια αδιαφορία της Πολιτείας για την περιοχή, θα αναβαθμίσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων και σταθερών θέσεων εργασίας.
«Επιδιώκουμε συνολική και οριστική λύση στο πρόβλημα, επιθυμούμε η βιομηχανική δραστηριότητα να συμβαδίζει αρμονικά με όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», δήλωσε η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στα Οινόφυτα, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 7 Απριλίου το απόγευμα.
Η περιοχή των Οινοφύτων, όπου έχει δημιουργηθεί μία άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση δραστηριοτήτων, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, περιβαλλοντικά, αδειοδοτικά, χωροταξικά-πολεοδομικά, ανεπάρκειας υποδομών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου αβεβαιότητας, που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των υφισταμένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων. Ταυτοχρόνως όμως οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την εγγύτητα με το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, την ΠΑ.ΘΕ, την κεντρική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας και το εμπορευματικό κέντρο του ΟΛΠ. Στα Οινόφυτα λειτουργούν σήμερα περίπου 250 εταιρείες, που παράγουν σχεδόν το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύουν το 12-15% των εξαγωγών.
Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τη Θεοδώρα Τζάκρη είναι «η δημιουργία ενός πρότυπου Επιχειρηματικού Πάρκου το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο πόλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας στους τομείς της μεταποίησης, των logistics, των επιχειρηματικών υπηρεσιών, όντας ταυτόχρονα υπόδειγμα σύγχρονης και αποτελεσματικής διαχείρισης. Το θεσμικό πλαίσιο μας παρέχει καταρχάς τα εργαλεία. Ως εκ τούτου μπορεί να προχωρήσει η οργάνωση της περιοχής, συνδυάζοντας την εξυγίανση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων με την ταυτόχρονη απαραίτητη ανάπτυξη νέου αποθέματος σύγχρονα οργανωμένης γης, για τη δημιουργία ενός λειτουργικά ενιαίου και βιώσιμου Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης».
Για την υλοποίηση του έργου, που είναι προτεραιότητα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ (προγράμματα ΕΠΑΝΕΚ και ΠΕΠ) και θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με την σύγχρονη τάση η οποία προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, η μόχλευση ιδιωτικών πόρων και η αξιοποίηση δυνατοτήτων διεθνούς χρηματοδότησης.
Η Υφυπουργός παρουσίασε επίσης άλλες οριζόντιες πολιτικές της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους τρεις πρώτους κλάδους, δηλαδή τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών. Θα ακολουθήσει ο κλάδος των εξορυκτικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων μέχρι το 2018.
«Οι οικονομίες που δίνουν ιδιαίτερο ρόλο στην βιομηχανία ανθίστανται σε κρίσεις, ευημερούν, δημιουργούν περισσότερες, πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας κι είναι πιο ανταγωνιστικές», ανέφερε η κ. Τζάκρη. Η Κυβέρνηση συνολικά και ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, επιδιώκουν την ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας με στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.