Επιχορήγηση έως 60% για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης μας ταλαιπωρεί τα δυο τελευταια χρόνια τους χειμερινούς μήνες το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτη η αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου με την επιχορήγηση έως 60% έρχεται να συμβάλει στη μείωση του φαινόμενου της αιθαλομίχλης στον επερχόμενο χειμώνα. Ενας ακόμη στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στα νοικοκυριά της χώρας. «Αναφέρομαι στη δυνατότητα με τη χρήση φυσικού αερίου να μειωθεί ως και κατά 40% το κόστος θέρμανσης στις περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Επισημαίνω ότι ακόμη και με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι κατά πάνω από 35% φθηνότερο από το πετρέλαιο επεσήμανε ο κ. Μανιάτης .
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ΥΠΕΚΑ συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας, κι ο Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας.

Ο τρίτος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης, που σημαίνει καλύτερο αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά. «Το πρόγραμμα το οποίο σας παρουσιάζουμε, έχει ως ωφελούμενους τα φυσικά πρόσωπα, τους πολίτες που κατέχουν κατοικία, η οποία θερμαίνεται με πετρέλαιο είτε αυτόνομα είτε με κεντρική θέρμανση, στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.Για την υλοποίηση του προγράμματος, πρέπει να είμαστε σαφείς σε τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα» υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης .

1) Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση την οποία έχουμε ήδη έτοιμη και θα καταθέσουμε για ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
2) Απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα περιγράφει τις λεπτομέρειες και θα είναι ο οδηγός του προγράμματος - θα σας τη δώσουμε σήμερα να την έχετε στη διάθεσή σας. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες πέντε ημέρες και την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ μετά τη διαβούλευση.
3) Επειδή δεν πρέπει να διακοπεί η ομαλή ροή αιτήσεων προς τις τρεις ΕΠΑ, έτσι όπως γίνεται μέχρι σήμερα, διευκρινίζουμε ότι από αύριο θα συνεχίσουν να είναι υποψήφιοι επιλέξιμοι, είτε ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε δεν ενταχθούν. Κατά συνέπεια, όσοι είχαν σκοπό να ενταχθούν και να υποβάλουν αιτήσεις στις τρεις ΕΠΑ, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν ομαλά και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν ομαλά. Αν ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι έτσι κι αλλιώς επιλέξιμοι.
4) Αυτό που θα σας ανακοινώσουμε σήμερα είναι ότι μπορέσαμε να διασφαλίσουμε τα χρήματα από τα διαρθρωτικά προγράμματα. Δεν προβλέπεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κάποια επιπλέον χρηματοδότηση, κατά συνέπεια δεν θα πρέπει όσοι έχουν προγραμματίσει από τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο, να υποβάλουν αιτήσεις για σύνδεση με το φυσικό αέριο, να αναμένουν με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον κάτι επιπλέον.
Τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν είναι ένα συνολικό ποσό 15 εκ. ευρώ. 10 εκ. ευρώ για την Αττική, 2 εκ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκ. ευρώ για τη Θεσσαλία. Ο προϋπολογισμό προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το γνωστό ΕΠΠΕΡΑΑ. Οι ωφελούμενοι σε αριθμό νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα είναι: Για την Αττική 30.000 νοικοκυριά, για τη Θεσσαλονίκη 7.000 νοικοκυριά και για τη Θεσσαλία 9.000 νοικοκυριά.

Αναφορικά με τη διαδικασία αναφέρθηκε σε δυο πολύ βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι να μην έχει καθόλου γραφειοκρατία. Ουσιαστικά θα ακολουθείται η διαδικασία που έτσι κι αλλιώς ακολουθείται και τώρα από οποιονδήποτε πολίτη όταν θέλει να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, με μόνο ένα επιπλέον δικαιολογητικό το οποίο απαιτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη σειρά προτεραιότητας. Αυτό το έχουμε απολύτως διευκρινίσει και οργανώσει με τις τρεις ΕΠΑ και κατά συνέπεια με απλό αντιγραφειοκρατικό και απολύτως διαφανή τρόπο θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων. Το ποσό της επιχορήγησης φτάνει έως και 60% του συνολικού κόστους μετατροπής. Βάζουμε ένα ανώτατο όριο, τις λεπτομέρειες θα σας τις περιγράφουν οι Γενικοί Διευθυντές των ΕΠΑ, επιτρέψτε μου μόνο να δώσω κάποια παραδείγματα.

Στο πρώτο παράδειγμα, όταν έχουμε μια αυτοτελή κατοικία το μέσο κόστος κατασκευής είναι περίπου 2.000 €. Το πρόγραμμα θα δώσει 1.000 € δηλαδή θα επιδοτήσει το 50% του κόστους. Στο δεύτερο παράδειγμα, μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και δέκα διαμερίσματα έχουμε μέσο κόστος κατασκευής 5.000 €. Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει 3.000 € άρα ξεπερνούμε κατά πολύ το 50%. Και στο τρίτο παράδειγμα μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση που έχει 20 διαμερίσματα μέσο κόστος 9.000 €, το πρόγραμμα θα δώσει 5.500 €.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του προγράμματος ο κ. Μανιάτης συμπλήρωσε ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία:
Πρώτον, οι τρεις εταιρείες παροχής αερίου εκτός από αυτά που ανακοινώνουμε σήμερα, είναι έτοιμες να δώσουν και επιπλέον κίνητρα στους πολίτες για να μειωθεί ή για να χορηγηθεί δωρεάν το φυσικό αέριο αναφορικά με τα τέλη σύνδεσής τους, τα τέλη σύνδεσης των πολιτών.
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την πιθανή ερώτηση «Τι θα συμβεί σε περίπτωση ουκρανικής κρίσης και αν υπάρξει κάποια πιθανότητα να διακοπεί το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά». Διευκρινίζουμε απολύτως, με κάθε σαφήνεια, ότι με όλες τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού και τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας σήμερα και το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται επ’ ουδενί και σε καμία περίπτωση και στο χειρότερο σενάριο, να υπάρξει διακοπή παροχής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της χώρας, που είναι συνδεδεμένα με δίκτυο φυσικού αερίου, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις βασικές υποδομές της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!