Επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα και στα νησιά

Ανακοίνωση για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα και στα νησιά εξέδωσαν επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ, «με αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά και τον Έβρο».

«Ως οργανώσεις που υπερασπιζόμαστε τη ζωή και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται με δραματικά επεισόδια στη χώρα μας. Δεν υπάρχει εύκολη λύση για το εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα της προώθησης από το τουρκικό κράτος χιλιάδων ανθρώπων στα σύνορα. Ένα όμως είναι σίγουρο: οι κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο με σεβασμό στη ζωή και τα δικαιώματα όλων», προσθέτουν και συμπληρώνουν:

«Η ελληνική κοινωνία, που γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος, οικονομική ανέχεια, ξενιτεμός και προσφυγιά, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να στέκεται ψηλά, να δείχνει αλληλεγγύη και να προσφέρει όση στήριξη είναι δυνατή, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Αυτή τη δύσκολη στιγμή δοκιμάζονται τα ίδια τα ανθρωπιστικά θεμέλια των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά πρέπει να σταθεί στο ύψος των αξιών του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, δείχνοντας μηδενική ανοχή στην εργαλειοποίηση ανθρώπων».

«Κατανοούμε πλήρως το βάρος και την ένταση που έχουν υποστεί οι κοινωνίες των νησιών που όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν τόπους μαζικών αφίξεων: πρέπει να δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα ενέργειες αποφόρτισης των νησιών. Όμως, τα περιστατικά πιέσεων και άσκησης βίας εις βάρος εθελοντών και προσωπικού που στελεχώνουν δομές βοήθειας προς τους ανθρώπους που φθάνουν στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά σημεία κοινωνικής αναταραχής. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση δυστυχώς αποτελεί γόνιμο έδαφος για ξενοφοβία και μίσος», επισημαίνουν οι επτά οργανώσεις.

Και καταλήγουν: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και υποστήριξή μας προς τους συναδέλφους μας μέλη των οργανώσεων που δίνουν αγώνα για να σώσουν τη ζωή και την αξιοπρέπεια ξεριζωμένων ανθρώπων, χωρίς φυλετικές και άλλες διακρίσεις. Σε καιρούς κρίσης, ο ανθρωπισμός, το δίκαιο και η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο και η μόνη μας ελπίδα».

Οι οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, WWF Ελλάς, Greenpeace.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση