Εργαζόμενοι Φορέων Natura: Καμία πρόβλεψη για μετάβαση όλων σε συμβάσεις αορίστου

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή περιγραφή δρομολογημένων διαδικασιών για την ασφαλή μετάβαση του συνόλου των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) σε συμβάσεις αορίστου χρόνου από το 2019, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλαδικός Σύλλογος εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, με αφορμή την αυριανή ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Ειδών και άλλες διατάξεις», από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως εξηγούν οι εργαζόμενι, «οι προτάσεις μας για νόμιμη Παράταση των Συμβάσεων όλων των εργαζομένων παραμένουν εφαρμόσιμες έστω και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου» και καλούν την ηγεσία του ΥΠΕΝ να τις εφαρμόσει «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, ώστε να επανέλθει η – έστω και πρόσκαιρη - εργασιακή ηρεμία στους εργαζόμενους μέχρι την οριστική επίλυση του εργασιακού τους προβλήματος». «Παράλληλα», τονίζουν, «αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους ΦΔ να λειτουργήσουν σε συνθήκες μεγαλύτερης ομαλότητας και σταθερότητας απ΄ ότι σήμερα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που συνεπάγεται η μεγάλη αύξηση των χωρικών τους ορίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Με μεγάλη καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών, η οποία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η ψήφιση του Νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» εισάγεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που παρά τα πολλά και σημαντικότατα θετικά στοιχεία, που δίνουν διέξοδο από προβλήματα πολλών ετών, δυστυχώς αφήνει τους εργαζόμενους με διάχυτο το αίσθημα της ανασφάλειας καθώς δεν τους παρέχει καμία έστω και πρόσκαιρη διασφάλιση της εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, το Νομοσχέδιο προβλέπει για τους εργαζόμενους μία ασαφή, απροσδιόριστη και έωλη παράταση για το 2018, μέχρι την στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες άλλων, νέων 8μηνων αυτή τη φορά συμβάσεων.

Ακόμα και στην περίπτωση που για τις 8μηνες συμβάσεις προταθούν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι – κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο – η σύναψη νέων 8μηνων συμβάσεων θα αποτελεί σαφή υποβάθμιση και δυσμενής μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης καθώς οι υφιστάμενες συμβάσεις θα τερματιστούν οριστικά, έπειτα από 11 και πλέον συναπτά έτη.

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά σε όσους επιλέγουν να το ξεχνούν, ότι οι Φορείς Διαχείρισης για τους οποίους το ΥΠΕΝ νομοθετεί, είναι θεσμός που κρατήθηκε ζωντανός από την προσφορά των εργαζομένων, που ευρισκόμενοι συχνά επί μήνες απλήρωτοι, χωρίς καμία δυνατότητα προγραμματισμού της επόμενης μέρας και αποκλειστικά βασιζόμενοι στο φιλότιμό τους και στην αφοσίωσή τους για το αντικείμενο διαχείρισης, δημιούργησαν έναν από τους αρτιότερους και πλέον λειτουργικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Μέσω της επερχόμενης διαδικασίας των 8μηνων προσλήψεων, εκτός των όσων προβλημάτων - πολλών δε ανυπέρβλητων - θα επιφέρει στην ομαλή λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης καθώς και στη δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων και κυρίως υλοποίησης του οποιουδήποτε προγράμματος διαχείρισης, συγχρηματοδοτούμενου ή μη, θα επέλθει παράλληλα και βίαιη απώλεια κάθε εργασιακού κεκτημένου των εργαζομένων καθώς προβλέπεται ο οριστικός τερματισμός της αδιάλειπτης παροχής εργασίας στους Φορείς Διαχείρισης έπειτα από 11 και πλέον συνεχή χρόνια. Ο μόνος τρόπος διασφάλισης των εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων, αποτελεί η αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών τους στους ΦΔ η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσω ανανεώσεων ή παρατάσεων των αρχικών συμβάσεων.

Παράλληλα στο Νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή περιγραφή δρομολογημένων διαδικασιών για την ασφαλή μετάβαση ΟΛΩΝ των εργαζομένων σε συμβάσεις Αορίστου Χρόνου ώστε να λυθεί επιτέλους οριστικά το εργασιακό τους πρόβλημα.

Οι προτάσεις μας για νόμιμη Παράταση των Συμβάσεων όλων των εργαζομένων παραμένουν εφαρμόσιμες έστω και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου και καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΝ να τις εφαρμόσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, ώστε να επανέλθει η – έστω και πρόσκαιρη - εργασιακή ηρεμία στους εργαζόμενους μέχρι την οριστική επίλυση του εργασιακού τους προβλήματος. Παράλληλα, αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους ΦΔ να λειτουργήσουν σε συνθήκες μεγαλύτερης ομαλότητας και σταθερότητας απ΄ ότι σήμερα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που συνεπάγεται η μεγάλη αύξηση των χωρικών τους ορίων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση