Ερευνητικό πρόγραμμα παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια (Vid)

Σε εξέλιξη βρίσκεται ερευνητικό project για την παρασκευή βιοκαυσίμου από τα φύκια. Οι επιστήμονες επιχειρούν να δώσουν την απάντηση στις διαρκώς αυξανόμενες  ενεργειακές ανάγκες σε όλον τον κόσμο

Η λύση αναζητείται και στον Ωκεανό διότι τα φύκια αποτελούν για πολλούς μια δυνητική πηγή βιοκαυσίμου.

Το βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα από τα φυτά στη γη και έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Έτσι, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από τη χρήση φυκιών ως πρώτης ύλης.

Ωστόσo, παρά την μεγάλη πρόοδο υπάρχει δυσκολία στο να περάσει η τεχνολογία σε εμπορική χρήση. Και αυτό γιατί παρότι «δουλεύει», το πρόβλημα είναι η καλλιέργεια φυκιών.

Στα ανοικτά του Λος Αντζελες ωστόσο μια start up και το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας σχεδιάζουν ένα υποβρύχιο ρομπότ που μπορεί να μεγιστοποιήσει την ανάπτυξη «φαιοφύκους».

Παράλληλα μια συνεργασία της ExxonMobil και της Synthetic Genomics έχει χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της γενετικής για να αυξήσει το έλαιο στην άγλη από 20% σε 40%, επίπεδο στο οποίο το φύκι αρχίζει να γίνεται χρήσιμο υποκατάστατο για καύσιμα.

Το σχετικό project εξελίσσεται από την SeaGas στη Μεγάλη Βρετανία

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση